KözéletSzegedi Arcok

Két tűz között a szegedi kisvállalkozók

Két tűz közé került egy, a Szeged365.hu-t megkereső szegedi kisvállalkozó, aki az egyik szegedi bevásárlóközpontban bérel üzletet. A járvány miatt gyakorlatilag senki sem jár a helyre, viszont a bérbeadó egyelőre nem enged: az egy személyes boltot vivő hölgynek fizetnie kell a bérleti díjat. Nem csak hazánkban okoz fejtörést a téma, Németországban is botrány tört ki.

Széles körben felháborodást okozott Németországban két óriásvállalat, a sportszereket gyártó Adidas és a cipőkkel kereskedő Deichmann azon döntése, hogy a korornavírus-járvány miatt egyelőre nem fizetik ki bezárt üzleteik bérleti díját, a két céget az alkancellár is élesen bírálta egy vasárnapi lapinterjúban. – írja a HVG.

Hasonló a helyzet Szegeden is: az egyik szegedi bevásárlóközpont, egyik üzlete kereste meg a Szeged365.hu szerkesztőségét, hogy nehéz helyzetbe került, hiszen a bérleti szerződésben foglaltak szerinti bérleti díjat, a járvány-helyzetre való tekintettel is rendeznie kell. Sőt, kénytelen nyitva lenni – úgy, hogy az egész üzletsoron senki más nincs nyitva – ellenkező esetben büntetést is kell fizetnie, 150 euró összegben. Mindezt naponta határozzák meg. A kis üzlet tulajdonosa szeretne méltányosságot, hiszen a járványhelyzet nem hoz sok vásárlót, vendéget, a költségeit nem tudja így kitermelni, ráadásul nem érezné fair-nek büntetést fizetni, ha bezárná a helyet.

A világjárvány „az együttműködés ideje”, a válságot csak közösen, összefogással és egymás iránti megértéssel lehet jól átvészelni, ezért tanácsos az egyoldalú döntések helyett egyeztetni – mondta a pénzügyminiszteri és alkancellári tisztséget betöltő politikus, Olaf Solz a fentebb említett németországi ügy kapcsán.

Bízunk benne, hogy Szegeden is születik egy win-win helyzetet előidéző megállapodás. Amint lesz információnk a továbbiakról, megírjuk azt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb