Hirdetés
Hirdetés
-2.2 C
Szeged
2021, január 28., csütörtök

Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet 240 magyart hoznak haza Észak-Amerikából a mai napon

240 magyart hoznak haza Észak-Amerikából a mai napon

240, a koronavírus-járvány miatt Észak-Amerikában rekedt magyart hoznak haza – közölte Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, aki “Magyarország modern kori története legnagyobb hazatérési akciójának” nevezte a mai akciót.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a világjárvány miatt sok akadály nehezíti az emberek életét szerte a világban, ilyenek az utazási korlátozások is, amelyeket az államok a saját légtereikre is bevezettek. A polgári légi közlekedés lehetőségei teljesen beszűkültek, a világ sok országa nem indít és nem fogad menetrend szerinti járatokat – tette hozzá. Ennek következtében több ezer magyar rekedt külföldön, közülük már több mint hatezret haza tudtak hozni.

Több száz magyar rekedt az Egyesült Államokban és Kanadában. Értük külön repülőgépeket küldtek, hiszen más módon nem lett volna lehetséges a hazajutásuk – mondta Szijjártó Péter. Csütörtökön 240 magyart és huszonnyolc külföldit (tizenhét szlovákot, tíz szlovént, valamint egy horvátot) szállítanak haza négy amerikai és egy kanadai városból: New Yorkból, Chicagóból, Miamiból, Los Angelesből, továbbá Torontóból.

Ők a légitársaságok járattörlései miatt máshogy nem juthatnának vissza otthonaikba – fűzte hozzá Szíjjártó Péter. Még mindig van világszerte mintegy kétezer olyan magyar ember, aki szeretne hazatérni, de egyelőre nem tud. Az ő hazaszállításukon dolgoznak, a lehetőségek azonban egyre szűkülnek – mondta a miniszter.

Hogy milyen érzés magyarként, sőt, szegediként külföldön rekedni a koronavírus miatt, korábban a szegedi énekesek, Zsurkán Zsanett és Tóth Jonathán kálváriáján keresztül mutattuk be:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -