Mindenmás

Több vallási felekezet is online közvetít Szegeden

A koronavírus járvány a vallásos emberek számára is kihívást jelent, nem pusztán a járvány, hanem a közösségi események miatt is. A Szeged-Csanád Egyházmegye, és néhány kisebb plébánia már régebb óta online közvetít miséket. A teljesség igéánye nélkül megnéztünk néhány más közösséget is.

A Szeged-Csanád Egyházmegye közleménye szerint a koronavírus-járvány következtében kialakult veszélyhelyzet miatt templomaikban bizonytalan ideig szünetel a nyilvános liturgia, ezért a szentmisék élő közvetítésével szeretnék segíteni az eucharisztikus ünneplésben való részvételt. Ezen felül közösségük tagjai otthonaikban, családi körben is minden nap, este 6 órakor a Szent Gellért Szeminárium kápolnájából élőben közvetítik a szentmiséket.

Hasonló megoldást választ a szegedi református közösség is. A Szeged-Honvéd Téri Református Egyházközség honlapján naponta frissülő bejegyzések találhatóak, és az istentiszteletüket, hasonlóan a katolikusokéhoz, videón közvetítik.

A Szeged-Honvéd Téri Református Egyházközség márcxius 15-i istentiszteletének próbaközveítése Dr. Kereskényi Sándor lekésszel

A Szegedi Evangélikus Gyülekezet is az omnline teret hívja segítségül, most a húsvét közeledtével. Ahogy írják, ha nem is a megszokott templomi közösségben, de online, youtube csatorna segítségével mégis együtt élnék meg a legjellegzetesebb nagyheti alkalmat, a passióolvasást.

A Szegedi Zsidó Hitközséggel kapcsolatos legfrissebb információ, hogy még március 13-ával a MAZSIHISZ elrendelte a vidéki zsinagógák bezárását is, visszavonásig. Ez azt jelenti, hogy a közösségi istentiszteletek, esküvők, bár micvók, bát micvák és egyéb, a zsinagógákban tervezett rendezvények elmaradnak. Kérték a közösség tagjait, hogy a zsinagógákon kívül tervezett, önszerveződő istentiszteleteket mellőzzék.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb