Közélet

Koronavírus: Már Szegeden is van gyorsteszt! (Frissítve: árakkal)

Az egyik újszegedi magánklinikán lehetőség van koronavírus gyorsteszt elvégzésére, az intézmény állítása szerint vénás vérből 10 perc alatt kimutatható a vírus jelenléte.

Frissítve: Sikerült elérnünk a klinika vezetését, akik elmondták: Vizsgálatuk teljes vér alapján megy, vénásan, nem ujjbegyből. A vizsgálat ára 10.000 Ft, az eredményre pedig mintegy 10 percet kell várni. Hozzátették azt is, a Szeged365 cikkének megjelenése óta elég sokan telefonáltak már hozzájuk, érdekli a téma az embereket.

Idézünk tőlük: “A 2019-nCoV IgG/IgM gyorsteszt egy kvalitatív membrán alapú immunoassay az IgG/IgM antitestek 2019-no-CoV elleni antitestek kimutatására teljes vérből, szérumból, plazmából. Ez a teszt két komponensből áll: egy IgG es egy IgM antitestből.”

A kép illusztráció; Fotó: Szabó Dávid

Arra egyébként nincs pontos kimutatás, hogy a vértesztek a fertőzés első napjaiban milyen hatásfokúak. Érdemes elolvasni a Magyar Tudományos Akadémiának a témával kapcsolatos forrástárát.

A világon egyre többen keresik a teszt elvégzésének lehetőségét. Arról már korábban is jelentek meg hírek, hogy Magyarországra is érkezik koronavírus-gyorsteszt. Nagy Britannia pedig a hírek szerint 3,5 millió, a koronavírus teszt elvégzésére alkalmas készüléket vásárolt, amelyekkel a teszt 15 perc alatt elvégezhető.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb