Közélet

Koronavírus news vs fakenews: ér-e valamit a BCG oltás?

Koronavírus news vs fakenews. Lassan annyi álhír terjed a koronavírusról, hogy ember legyen a talpán aki kiismeri magát a témában. Sorozatunkban Dr. Németh László szegedi gyermeksebész, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnöke segítség abban, hogy leszámoljunk az elképesztően sok koronavírusos fakenews-zal.

Sz365.: A BCG oltás milyen védettséget jelent a Korona vírussal szemben?

Dr. Németh László: A BCG oltás a tuberculosis megelőzésére szolgáló kötelező védőoltás hazánkban. Régebb óta ismert tény, hogy a BCG oltás jól stimulálja a beoltott beteg immunrendszerét, ezért már hosszabb ideje alapkutatások folynak abban az irányban, hogyan lehetne kihasználni ezt a immunvédekező mechanizmus stimulációt már betegségekben is. Jelenleg Ausztráliában, Angliában, Hollandiában és Németországban indítottak tudományos vizsgálatot több ezer beteg bevonásával annak tisztázására, hogy a BCG oltás valóban jótékony hatással rendelkezik-e a koronavírus fertőzések esetében. Miután a kutatások most kezdődtek ebben az irányban, még nem tudjuk pontosan megjósolni a vizsgálatok eredményét.

Little asian boy receives vaccine injection

Sz365.: A sima szappanos kézmosás is tökéletesen elpusztítja a Korona vírus
baktériumait?

Dr. Németh László: A szappanos kézmosás alapvetően a kéz tisztítása miatt fontos. A kórokozók és így a Corona vírus is a szennyeződéseken, az esetleges nyál, vagy egyéb váladékokban életképes maradhat. Ha szennyezett kezünkkel valamelyik nyálkahártyánkhoz nyúlunk akkor a szennyeződéssel együtt a kórokozó is bekerülhet a szervezetünkbe. Ezért fontos az alapos kézmosás mert a szappan feloldja a szennyeződéseket, így az azon megtapadt kórokozók a leöblítés után eltűnnek a kezünkről.

Kérdésed van a koronavírussal kapcsolatban? Végre nem a szomszédtól szeretnéd megkapni a “szakvéleményt”? Írd meg a kérdésed, és mi utánajárunk!

Ide várjuk a kérdéseid: [email protected]

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb