Közélet

Kerülj képbe a ma délelőtti bejelentésekkel: különadók, családvédelem, 1345 milliárd a gazdaság védelmére

Különadókat vezetnek be, 1345 milliárd forint jut gazdaságvédelemre, bruttó 500 ezer mindenkinek, aki az egészségügyben dolgozik – sűrű délelőtt áll mögöttünk. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón ismertette a magyar kormány legfontosabb járványügyi intézkedéseit. Összekaptuk tételesen a lényegesebb pontokat:

1345 MILLIÁRD FORINT A GAZDASÁG ÚJRAINDÍTÁSÁRA

A gazdaság újraindításához szükséges alap 922 milliárd forintot kap meg a minisztériumoktól, és ide kerül 423 milliárd forint a foglalkoztatási alapból. 1345 milliárd forint áll így az alap rendelkezésére, amelynek felhasználásról a kormány hétvégi kormányülésén döntenek (a részletek bejelentése kedden várható). Közel 30 ezer ember veszítette el eddig a munkáját a járvány gazdasági hatásai miatt – közölte Gulyás Gergely.

Gulyás elmondta, hogy a közös teherviselésben hisznek, ezért a párttámogatások ötven százaléka, összesen 1,2 milliárd forint a járvány elleni védekezési alapba megy.

A multiknak és a bankoknak is be kell adni a magukét, a multinacionális  kereskedelmi láncoktól 36 milliárdot szednének be, a bankoknak pedig összesen 55 milliárd forintot kell befizetniük a közösbe.

BRUTTÓ 500.000 FORINT AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKNAK

A legfontosabb továbbra is az emberi élet és az egészség védelme, az egészségügyi védekezésre a kormány korlátlanul biztosítja a forrásokat nyitott előirányzatokkal. Egészen biztos, hogy minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni. A heroikus küzdelmet bruttó félmillió forint juttatásával akarja a kormány elismerni minden egészségügyi dolgozónál, ez valamikor a nyár elején fog megérkezni. A kormány eddig mintegy 380 milliárd forintot költött el a járvány miatt.

MI A HELYZET A CSALÁDTÁMOGATÁSOKKAL?

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint a gazdaságvédelmi intézkedések egyúttal családvédelmi intézkedésnek tekinthetők, a családok a legfontosabb pillérét jelentik az intézkedések megvalósításának is, így továbbra is segíteni akarják a családokat, ezt szolgálja például a gyed és gyes jogosultságok meghosszabbítása a veszélyhelyzet végéig.

LEHET-E LOCSOLKODNI HÚSVÉTKOR?

A jelenlegi kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok szerint családon kívül ez nem tehető meg, ugyanakkor a kormány a húsvét napjától érvényes szabályokat a kijárási korlátozásra vonatkozóan jövő héten fogja csak megállapítani – mondta Szentkirályi Alexandra.

SEGÉLYEK HELYETT MUNKAHELYEKET

Már márciusban, április elejétől pedig még nagyobb mértékben emelkedett a munkahelyüket elvesztők száma, a veszélyhelyzet kihirdetése óta 30 ezer ember veszítette el az állását. A gazdaságvédelmi intézkedések azonban segíteni fogják, hogy minél többen új állást találjanak, és minél kevesebben veszítsék el munkahelyüket. Az álláskeresési támogatás összegének és jogosultsági idejének növeléséről nem beszélt Gulyás Gergely, szavai alapján segély helyett továbbra is munkahelyekben gondolkodik a kormány.

További, mai híreink a témában:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb