Mindenmás

Vajon megváltoznak-e utazási szokásaink a járvány után? Két szegedi szakértőt kérdeztünk

A turizmust érintette legérzékenyebben a koronavírus járvány és ennek következtében elrendelt korlátozások. A határok lezárásával az emberek elsőként az utazásaikat halasztották el vagy törölték, így a virágzó iparág most ugyanúgy tetszhalott állapotban van, mint sok másik. Hogy meddig tart, megjósolni is nehéz? De vajon, ha véget érnek a korlátozások, és ismét megjelenik a fizetőképes réteg, vajon változnak-e utazási szokásaink? Hiszen a járvány egyik fontos oka mégis csak a globalizáció, melynek része a tömegturizmus is.

Nagyon sok utasmegkeresés érkezik hozzánk, mondta Prónay Bence, a szegedi Proko Travel utazási iroda marketing igazgatója, valamint a Magyar Utazási Irodák Szövetségének marketing és kommunikációs bizottsági vezetője a szeged365.hu-nak. Elsősorban azok keresnek, akiknek az elkövetkezendő 1-1,5 hónapban lenne az útjuk. Azt kérdezik, mit tehetnek, mik a lehetőségeik. Itt szét kell választani a repülőutakat az autóbusz utaktól, mert előbbinél mindig a légitársaság szabályzatához vannak az utasok kötve, így például azt illetően is, hogy visszakapják-e a repülőjegyük árát vagy esetleg valamilyen úgynevezett voucher lehetőséggel élhetnek. Ám hozzá kell tenni, mondta Prónay Bence, hogy ezek a visszafizetések igen lassan haladnak olykor.
Az autóbuszos utaknál nagyobb a rugalmasság lehetősége. Itt ugyanis élhet az utazási iroda a halasztás lehetőségével. Illetve sokszor utazási utalványokat ad az utazási iroda az ügyfeleknek, amit egy későbbi utazás során felhasználhat, akár jövőre is Minden iroda, így mi is, mondta Prónay, azt a megoldást keressük, hogy senki ne bukjon pénzt.

a Proko Travelnél is folyamatosan maradnak el az utak ebben az időszakban (fotó: Szabó Dávid)

A munkavállalóinkat tudjuk foglalkoztatni, munka van bőven, munkaidő csökkentési döntést nem hoztunk egyelőre. A vállalkozási szerződéssel az idegenvezetőknek jelenleg nincsen vagy minimális a bevételük. Ráadásul a kormány által első körben kihirdetett gazdaságvédelmi tervben a járulék-kedvezményezettek között sem az idegenvezetők, sem az utazási irodák nem szerepeltek, pedig azt kommunikálta a kormány, hogy a turizmuson segít. Szerencsére pár nappal később az utazási irodai érdekvédelmi szövetség nyomásának hatására is kiegészítették a szabályozást. Az idegenvezetőkön mondjuk ez, bevétel híján, nem segít, ők a korábbi tartalékokból élnek. Mi ajánlottunk előleget az idegenvezetőknek a későbbi munkáikra, és azért, hogy áthidaljuk az ideiglenes pénzügyi nehézségeiket.

A járvány a turizmus iparágát érintette az egyik legérzékenyebben (fotó: Szabó Dávid)

Prónay Bence úgy gondolja, nagy mennyiségben nem fog az emberek utazási szokása változni a járvány elmúltával. Természetesen nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy meg fog csappanni a fizetőképes utasok száma, ám az emberekben benne lesz az utazási vágy ezután is. Mivel ez egy világjárvány, a meglátása szerint nem fogják az emberek előnyben részesíteni a közelebbi utakat, hiszen ha a jelenlegi helyzetet nézzük, ugyanannyi lehetőséged van elkapni a vírust Budapesten mint Osloban, mondta. Annyi változás lesz, tette hozzá, hogy a repülőjáratok jelenlegi magas száma csak szépen fokozatosan fog visszatérni, tehát az elején még jóval kevesebb repülő fog felszállni a repülőterekről, mint a járványt megelőzően. Az lehetséges, hogy a repülőtereket többen kerülni fogják, de ez nem bizonyos. Egyébként is, sok a bizonytalansági faktor ebben a szakmában jelen helyzetben.

Farkas András a C&T Hungary Kft. ügyvezetője a szeged365.hu-nak elmondta, a legnagyobb baj a szakmén belül, hogy nem látják ennek a helyzetnek a végét. Még akkor is egyszerűbb lenne, mondja, hogyha tudnánk, hogy kalkuláljunk mondjuk 2 hónappal. Kiszámítható lenne, mennyit veszítenénk. A szakma viszont így padlón van.
Mi döntően a beutazó turizmusból élünk, rendezvények, konferenciák a fő profilunk. Ez ugyanúgy magában foglalja a szállást az étkezést. Tehát mivel mindennel összefügg, a virágárustól kezdve a rendezvényszervezőig tényleg mindenki bajban van. Sajnos jelenleg az árbevételünk mintegy 40%-a elszállt, tette hozzá Farkas András. Idegenvezető partnereink közül többen szakododtak, így ők ehhez értenek. Egyelőre, minden nehézség mellett, nem keresnek máshol munkát. A programok egy részét már áttettük későbbi időpontra, de ősztől előreláthatólag sok minden összetorlódik majd, árulta el.

Meglátása szerint a szakma amilyen gyorsan padlót fog, olyan gyorsan talpra is állhat, de most még erről nem lehet beszélni. Elmondta, szerinte a belföldi turizmus hamarabb magához fog térni, mint a külföldre irányuló. Az emberekben ott van az utazási vágy, a kimozdulás, de szerinte először csak inkább az olcsóbb, belföldi utakat fogják keresni, nem fognak sokat gondolkodni egy ilyen kiruccanáson. Mert nem az lesz nehéz, fejtette ki, hogy a család elinduljon egy kocsival, hanem hotelszobát találni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb