Közélet

Palkovics: A kormány a bérköltségek 70 százalékát vállalja át, bizonyos feltételekkel

Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter fejtette ki a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit. Legfontosabbnak a munkahelyek védelmét és új munkahelyek teremtését nevezte.

Olyan új, gazdaságvédelmi költségvetést készítettek, ami nem igényel majd külső segítséget, mondta Palkovics. Ennek, és a munkahelyek védelmének keretében a miniszter elmondta, hogy ha egy adott cég a munkaterhelésének 15-50 százalékát elveszíti, akkor ebben az időben 70 százalékkal támogatja az állam a bérköltségeket. Az erről szóló kérvényt a területi járási hivatalokhoz kell benyújtani, ott bírálják el.

Palkovics azt is elmondta, hogy Magyarország hi-tech országgá alakult, ezt szeretnék fenntartani, ezért a mérnöki munkáknál 40 százalékos bértámogatást adnak.

A szociális hozzájárulási adót a tervek szerint csökkentik, és szeptember 30-ig elhalasztják az adóbevallás határidejét, módosítanak határidőket, hogy könnyítsék a terheket.

A betegszabadságról szóló dokumentumokat, elektronikusan is be lehet nyújtani,

A fizetés nélküli szabadság alatt a biztosítási jogviszony nem csökken.

A miniszter kiemelte az informatikus képzés fontosságát, ezt online módon valósítanák meg, a tandíj 95 százalékát az állam állja. Lesz felnőttképzési diákhitel is, mégpedig 0 százalékos kamattal, 500 ezer forint összegig.

Az oktatással kapcsolatban az is elhangzott, hogy ma 75 ezer olyan egyetemi hallgató van, akinek azért nincs diplomája, mert nincs nyelvvizsgája. Ők mentesítést kapnak.

A turizmusban 200 ezer ember dolgozik, ám vendégek híján az egész szektor veszélyben van, ezért egyrészt felfüggesztik az idegenforgalmi adót december 31-ig,
másrészt fejlesztési hitelprogramokat indítanak, hogy magasabb szolgáltatási színvonalat tudjanak nyújtani az iparágban dolgozó cégek – erre 600 milliárd forintot szánnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb