Mindenmás

A Szegedi Vadasparkban nem vándorolhat ember és állat között a vírus

New Yorkban az állatkertben nagymacskák fertőződtek meg koronavírussal. De ez nem ugyanaz a vírus, ami jelenleg emberre veszélyes. Mi a hírnek a háttere, veszélyesek-e ránk az állatok? Előfordulhat-e hasonló fertőzés Szegeden? Erről beszélt a Szeged365.hu-nak Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark ügyvezető igazgatója.

Az állatok és az emberek között terjedő betegségek fontos kérdések, mondta a Veprik Róbert. Az állatokra veszélyes koronavírus ellen van már védőoltás, és régóta alkalmazzák is. Mind a munkatársaknak, mind pedig a hobbi állattartóknak úgy kell viselkedniük, hogy az állatokkal szemben is be kell tartani a szükséges higiéniás feltételeket. Ám ugyanez igaz mindannyiunk házi kedvencével szemben is. Bizonyos prevenciós intézkedéseket kell tennünk állataink védelme érdekében, féregtelenítésre és védőoltásokra gondolok. Ez nemcsak az állatok, de saját egészségünk védelmében is fontos, árulta el az igazgató.

Szegeden elővigyázatosak a nagymacskákkal szemben is, így gyakorlatilag lehetetlen a vírusnak állatról emberre terjedése (Fotó: Szegedi Vadaspark)

Fontos meghozni azokat óvintézkedéseket, tette hozzá Veprik Róbert, aminek következtében munkatársaink sem egymás között ne adhassák át a vírust, se ember és állat között ne vándorolhasson. Utóbbira viszonylag kicsi az esély, 45 hektáros a Vadaspark területe, a gondozásnál elővigyázatosak vagyunk, mondta.

Jelenleg egyébként 15 fős a személyzet a Vadaspark területén, akik nap mint nap dolgoznak. Lecsökkentett létszám mellett vagyunk, megfelelő távolságot tartunk egymástól, mesélte el Veprik.

Számukra, árulta el a Szeged365.hu-nak, most, amikor nincs bevételük, az a legfontosabb, hogy vannak felajánlások, és az örökbefogadási programjuk is támogatókra lelt. A támogatás elsősorban pénzbeli adományt jelent, de nem kizárólag. Lehet szó takarmányokról is, ám hangsúlyozottan csak olyanokat fogadnak el, amik megfelelőek az állatok részére.

Sikeres a vadaspark ösörkbefogadási programja (Fotó: Szegedi Vadaspark)

Lehet olvasni, hogy a házi kedvenceket néha érdemes áttörölgetni enyhe fertőtlenítős ronggyal, ez hasznos lehet, hiszen a szőrükre rátapadhatnak dolgok, amik a környezetbe jutnak. Ennyi elővigyázatosság azonban épp elég. Szerencsére Veprik Róbert nem érzékeli azt, hogy az emberek félnének attól, hogy a vírust elkapják az állatoktól. Egyébként is, ez a félelem alaptalan, illetve adatok nincsenek erre. Az emberek számára egyébként is úgy veszem észre, fontosabb, hogy ezekben a nehéz időkben a háziállatok a társ szerepét töltik be, és a legtöbben nem mint vírusgazdára tekintenek kedvenceikre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb