Közélet

100 fertőzött egy budapesti Idősotthonban – Megkérdeztük, mi a helyzet Szegeden

Müller Cecília Országos tisztifőorvos a mai napon jelentette be, hogy több mint 100 fertőzött van a Pesti úti Idősotthonban, Budapesten. Kíváncsiak voltunk arra, Szegeden mennyire reális ez a félelem. A Szeged-Csanádi Egyházmegye szociális intézményeinek fenntartójának, a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat Főigazgatóját, Ritz Juditot kérdeztük a helyzetről.

Az Egyházmegye által fenntartott intézményekben már nem újkeletű a fertőző betegek elkülönítése, tájékoztatta a Szeged365.hu-t Ritz Judit Főigazgató. Mint mondta, eddig bakteriális fertőzésekkel küzdöttek.

Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálatnak 4 szeretetotthona van:

  • a Bálint Sándor Szeretetotthon, a Szeged, Harmat utca 2-4. szám alatt
  • a Bálint Sándor Szeretetotthon Kálvária Védőotthona, a Kálvária sgt. 108. szám alatt
  • a Szent Erzsébet Szeretetotthon Újkígyóson, valamint
  • a Szent Erzsébet Szeretetotthon IV. telephelye Gerendáson

A szociális és egészségügyi intézmények tekintetében bevezetett látogatási tilalom elrendelése előtt 4 héttel az influenza vírusra való tekintettel már csak maszkban és védőfelszerelésben engedték be a hozzátartozókat a felügyeletük alatt álló bentlakásos intézményekbe.

képünk illusztráció; Fotó: Szabó Dávid

2 héttel az említett látogatási és kijárási tilalom bevezetése előtt már a hozzátartozók sem látogathatták szeretteiket a Bálint Sándor Szeretetotthonokban. A látogatási tilalom kihirdetése óta pedig senki sem léphet be, beleértve a postásokat, a mentőket, a betegszállítókat. A főbejáratot lezárták. Van egy hátsó kapu, ott veszik át a kollégák a védőfelszereléseket, eszközöket, mondta el érdeklődésünkre Ritz Judit. A mentősöknek is oda viszik ki azokat az embereket, akik bármilyen formában megbetegszenek, és utána, kívül láthatják el a mentősök őket.

képünk illusztráció (Fotó: Szabó Dávid)

A konyhába érkező élelmek rácsos ablakon keresztül érkeznek. Motoros permetezővel kint, az udvar és az utca felől fújják a falakat, árulta el a főigazgató. Ezen kívül a belső tereket is folyamatosan fertőtlenítik, reggel és délután is. A munkatársak részére biztosítják a védőfelszerelést és a fertőtlenítő szereket.

Ha valaki lefertőződik, vagy kórházba kell vinni, és onnan kijön, akkor a Kálvária sgt. 108. alatti részlegük egyik karanténépületébe kerül, ott 2 hetet eltölt, onnan a Harmat utcába kerül vissza, szintén egy karanténépületbe és szobába, 2 hétig, és ezek után kerülhet vissza az eredeti szobájába, mesélte el a Szeged365.hu kérdésére Ritz Judit.

Elmondta azt is, sajnos a napok összefolynak, a múlttal nem érdemes foglalkozniuk, nem tehetik meg, mert mindenki megfeszítve, éjjel-nappal dolgozik. Egyetlen jövőképük van, hogy megelőzzék azt, hogy bárki elkapja a fertőzést az intézményeik falain belül. Ezt a feladatot, ahogy mondta, egyelőre sikerrel végzik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb