Közélet

Szeged365 a világ körül: koronavírusos a szerb elnök fia, rémhír volt a Szegedig érő csernobili sugárzás

Rémhír volt a csernobili tűzeset kapcsán, a szegedi közösségi médiában is terjengő információ, miszerint tilos ma a szabadban tartózkodni a sugárzás miatt. Teljes a kijárási tilalom Szerbiában, ráadásul koronavírussal vitték kórházba az elnök 22 éves fiát. Tetőzik a vírus Spanyolországban, Fehéroroszországban pedig most jöhet az igazi fekete leves.

CSERNOBIL: RÉMHÍR VOLT A “NE TARTÓZKODJ CSÜTÖRTÖKÖN A FRISS LEVEGŐN” INFORMÁCIÓ

Rengeteg hoax, rémhír terjengett a szegedi közösségi médiában ma arról, hogy a Csernobil melletti erdőtűz miatt a mai napon extrém magas sugárzás éri Magyarországot, a hírek többsége arról szólt, hogy tilos a szabadban tartózkodni csütörtökön.

Rémhír volt.

Magyarországon nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt – hangsúlyozta az Országos Meterorológiai Szolgálat. Mint kifejtették: április 4-én, szombaton kigyulladt a Csernobil közelében található erdőség. A tűz oltását megkezdték a hatóságok, amit nehezít a térségben eredendően magasabb sugárzási szint. Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet.

A csernobili tűz, fotó: Anadolu/Getty Images

Kitértek arra is, hogy a Facebookon az “Országos meteorológiai intézetre” hivatkozva terjed egy álhír miszerint csütörtökön és pénteken ne tartózkodjunk kinn a levegőn a csernobili radioaktív sugárzás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kéri, hogy ne terjesszen senki hamis információt.

(forrás: Portfolio.hu)

BELORUSSZIA: NEM JÖTT BE, HOGY A VODKÁRA ÉS A FOCIRA BÍZZÁK A JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉST

Majdnem négyszáz új koronavírusos esetet regisztráltak Fehéroroszországban: 1066-ról 1486-ra nőtt  a fertőzöttek száma – írja az MTI a csütörtökön közzétett hivatalos fehéroroszországi adatok alapján. A közlemény szerint

  • 1331 embert ápolnak kórházban, többségüknél a betegség enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású,
  • 139 ember gyógyult ki eddig a betegségből,
  • 16 azonban belehalt.

Fehéroroszországban körülbelül 49 ezer embert teszteltek eddig, a járvány tetőzését pedig április végére, május elejére várják. A beloruszok nem aggódták túl a helyzetet: másfél hete, amikor már szinte az egész világon lefújták, de legalábbis zárt kapussá tették a sporteseményeket, a fehéroroszok még simán járhattak meccsekre nézőként.

(forrás: MTI – Index)

Fotó: Essentially Sports

SZERBIA ÉS MONTENEGRÓ: TELJES KIJÁRÁSI TILALOM

Szerbia szigorított a kijárási tilalmon, és a hétköznaponkénti 17 és 5 óra közötti kijárási tilalom mellett teljes hétvégi kijárási tilalmat vezetett be. A korábbi intézkedés szerint szombat 13 és hétfő 5 óra között volt tilos utcára lépni, a legutóbbi döntés értelmében viszont a hétfő hajnali 5-ig tartó kijárási tilalom már pénteken 17 órakor megkezdődik. Az utóbbi 24 órában Szerbiában 219-cel, 2447-ről 2666-ra nőtt az igazolt fertőzöttek, valamint 61-ről 65-re a betegség halálos áldozatainak száma.

Aleksandar Vucic szerb elnök a közösségi médiában jelentette be, hogy legidősebb fia is megfertőződött, kórházba szállították. A belgrádi média jelentései szerint a 22 éves Danilo önkéntesként segített a teljes kijárási tilalomra kötelezett időseknek, és munka közben kaphatta el a fertőzést.

Fotó: B92.com, jobbról Vucic koronavírussal fertőzött fia, Danilo.

(forrás: Origo)

SPANYOLORSZÁG: TETŐPONTON A JÁRVÁNY

Spanyolországban elérte a tetőpontot a koronavírus-járvány, ezért hamarosan elkezdhetik a korlátozások enyhítését – jelentette be a csütörtökön a parlamentben Pedro Sanchez miniszterelnök. A terem szinte teljesen üres volt, a legtöbb képviselő ugyanis otthonról dolgozik. Sanchez azt kérte a parlamenttől, hogy engedélyezze a veszélyhelyzet meghosszabbítását április 26-ig.

A miniszterelnök elmondta, hogy az emelkedés nehéz volt, de a süllyedés is az lesz, hozzátéve, hogy az 1918-as spanyolnátha-járvány óta nem leselkedett ilyen veszély a közegészségre, ezért óvatosan kell majd cselekedni a közeljövőben is. A kormányfő egyúttal arra szólította fel az Európai Unió tagországainak vezetőit, hogy lépjenek fel közösen a krízissel szemben.

Pedro Sanchez: Spanyolországban elérte a tetőpontot a koronavírus-járvány. Fotó: Bumm.sk

Sanchez elmondta, hogy a kormány dolgozik azon, hogy hogyan lehetne visszatérni a normalitáshoz, az azonban kérdéses, hogy ez „milyen normalitás” lesz.

Spanyolországban csütörtökre 148 220-ra nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, ami 6278-cal több, mint egy nappal korábban, 14 792-re emelkedett a halottaké. Egy nap alatt 747 ember vesztette életét, és 48 021-re nőtt a gyógyultaké, ami 4813-mal több, mint szerdán.

(forrás: 24.hu)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb