Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: halászcsárdából Gordon Ramsay étterméig, majd a Föld túloldalára

Barta László Tamás szegedi vendéglátós családból származik. Az algyői halászcsárdában nőt fel, ahol nem csak a halászlé illatát, de az ételkészítés szeretetét is magába szívta. Ez a szeretet repítette Gordon Ramsay Michelin-csillagos, londoni étterméig, majd Új-Zélandra, ahol már kiemelt séfként kápráztatja el a „kiwi”-ket.

A VÍZTORONY-TÉRI SÖRÖZŐTŐL A LONDONI, MICHELEN-CSILLAGOS ÉTTEREMIG

Édesapja halászcsárdát, édesanyja sörözőt vezetett, így mire a Hanságiba került, már gyakorlatban is tapasztalta a vendéglátás minden momentumát. A középiskolából egy pályázat segítségével jutott el Olaszországba, ahol életre szóló élményekkel gazdagodott.

László: „Olaszországban találkoztam először a „fine dining” fogalmával. akkori főnököm, látva a lelkesedésemet, a többi szakáccsal együtt elvitt egy Michelin-csillagos étterembe, ami engem teljesen elvarázsolt és azt mondtam magamnak, hogy egyszer én is ilyen helyen szeretnék dolgozni. Öt évvel később Gordon Ramsay londoni, Michelin-csillagos éttermében kaptam lehetőséget. Ez persze egy izgalmas időszak volt, amikor egy szál bőrönddel keltem útra, egyedül. Jó visszaemlékezni azokra az időkre, mindig szerettem a kihívásokat!”

Lászlóék is ott túráznak ahol Frodo….

ÉLET A FÖLD TÚLOLDALÁN, AHOL A „GYŰRŰK URÁT” FORGATTÁK

London után Skócia következett, majd egy komoly választás. Angol nyelvterületek közül Ausztrália is szóba került, de végül Új-Zéland lett a célpont. A jó ajánlóleveleknek és a barátságos új-zélandiaknak köszönhetően hamar kiderült, hogy a legjobb éttermek is szívesen látják a kiváló magyar szakácsot.

Lászlóék már négy éve élnek Új-Zéland Déli-szigetén Queenstownban, két cicával és egy kutyussal. Mindketten a vendéglátás területén helyezkedtek el és sokat dolgoznak. László, mint két helyi étterem executive séfje, felesége pedig, mint egy vendéglátóipari eszközökkel foglalkozó cég területi képviselője.

László: „A Gyűrűk ura című film több külső jelenetét is Új-Zélandon forgatták, nem véletlenül. Viszonylag kis területen találhatóak itt gyönyörű tavak, és hatalmas hegyek. Télen igazi síparadicsom, nyáron pedig ragyogó túraútvonalak vannak itt. Queenstown az adrenalin junky-k fővárosa. Sok helyen éltünk, de ez a város és környék a legszebb és legnyugalmasabb mind közül.  Az óceán is 2,5 óra vezetésre van innen, szabadidőnkben, ha van kedvünk oda is el szoktunk menni.”

CSEREKERESKEDELEM JÁRVÁNY IDEJÉN

László: „A vírus mindenkit meglepett, sokkolt. Senki sem gondolta, hogy ezt a nyugodt és gazdaságilag stabil országot a feje tetejére állíthatja bármi is, ilyen rövid idő alatt. Jelenleg egy négylépcsős vészhelyzeti intézkedésrendet állítottak fel, aminek a negyedik szintjén vagyunk. Minden bezárt a szupermarketeken, gyógyszertárakon és kórházakon kívül. Mi szerencsére egész jól viseljük a karantént. Itt lakunk egy hegy lábánál egy gyönyörű folyó mellett, úgyhogy a távolságtartás szabályait betartva nagyokat sétálunk a kutyával. Jókat főzünk és sütünk, most egymásnak. Jó a kapcsolatom a farmerekkel, halászokkal, hentesekkel, így minden héten kapunk egy kosár friss élelmiszert. Cserébe sütöttem nekik kenyeret, így most nem nagyon kell, még boltba sem mennünk. Mindenki érzi, hogy egymás támogatása ezekben a nehéz időkben nagyon fontos.”

Télen sok síparadicsom közül választhatnak az új-zélandiak és a turisták is

ÚJ-ZÉLAND „SZÉTZÚZZA” A KORONAVÍRUST

Queenstown évente hárommillió turistát fogad a világ minden részéről. Ez most teljesen megszűnt. Egészen biztos, hogy a vendéglátásra is nagyon komoly hatása lesz, sajnos.

László: “Friss hír, hogy először több a napi gyógyultak száma, mint az új fertőzötteké. Ez annak köszönhető, hogy a helyi lakosok szigorúan betartják az óvintézkedéseket. A Washington Post ezt úgy írta meg, hogy „Új-Zéland nem csak csökkenti, hanem szétzúzza a vírust”. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a miniszterelnök-asszony nagyon kézben tartja a dolgokat és hihetetlen energiával kezeli ezt a helyzetet. Az utóbbi 12 hónapban átvezette az országot egy terrortámadáson, egy vulkánkitörésen és most a járvánnyal küzd, mindezeket úgy, hogy nemrég szült. Közvetlensége és támogatásai miatt hihetetlen népszerűségnek örvend. A kormány rengeteget segít, szinte mindenkinek a kieső jövedelmét átvállalta. Jelenleg úgy néz ki, hogy még két hét van a kijárási korlátozásokból és reméljük, utána visszatérhetünk a rendes kerékvágásba.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb