Közélet

Három húsbavágó kérdés Szeged gazdaságáról. Válaszol: Nemesi Pál

Koronavírus, gazdasági krízis, elbocsátások, védekezés… Rengeteg kérdést vet fel a megváltozott helyzet, melynek kapcsán a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, Nemesi Pált kérdeztük.

Mi lesz azokkal a szegedi munkavállalókkal akiknek egyik napról a másikra megszűnt a munkahelye, és jelenleg bevételük nincs?

Tényleg húsbavágó a kérdés. Véleményem szerint sokkal hamarabb kellett volna a munkahely megtartó javaslatokat tárgyalni, és az intézkedéseknek már végrehajtás szakaszában kellene lenni. Például a jövőjét nem látó, kereskedelmi egységét bezárni kényszerült munkáltató, vállalkozó ne váljon meg a kollégáitól.  Aki most elveszti az állását, és álláskeresési járadékban részesül, az munkavállaló sokkal kevesebb összegből gazdálkodik az eddigi jövedelméhez képest. Jelentős életszínvonal csökkenést fog elszenvedni, és ha mondjuk Szegeden albérletben él, még az is előfordulhat hogy megélhetési problémái adódnak. Közel 1000 Csongrád megyei vállalkozás véleményét kértük ki a témában, és amilyen gyorsan csak lehetett elkészítettük az összesített javaslatainkat a gazdasági válság gyors kezelésére, ezt elküldtük a kormánynak. Természetesen a munka nem állt meg most sem, mert kiemelten fontosnak tartom, hogy gazdasági témában a naponta befolyó információkat fel kell dolgozni, és a hetente megtartott videókonferenciák alkalmával megtervezni a megfelelő gazdasági lépéseket. Ezzel is igyekszünk segíteni a gyors és hatékony intézkedések megszületését.

Hogyan látja a szegedi vállalkozások helyzetét a járvány okozta gazdasági válság elején?

Erre a kérdésre adott válaszom, az eddigi gondolatmenet folytatása. Most gyors, egyszerű, szolidaritást igénylő, elsődlegesen létszám-megtartó intézkedések szükségesek, sőt az adminisztratív terheket a lehető legkisebbre kell csökkenteni, hogy a vállalkozások életben tudjanak maradni. A jelenleg ismert gazdasági intézkedéseket sokkal szélesebb vállalkozói rétegre kell kiterjeszteni. A válság bizonyos szegmensekben direkt módon fejtette ki romboló hatását, de lassan egyetlen egy ágazat sincs, ahol ne éreztetné negatív hatását. Jelenleg is dolgoznak a munkatársak a program részletein, reményeim szerint gyors és hatékony megoldások születnek, amelyek Szeged gazdasági helyzetén is segíthetnek.

Mit szól Botka László Szeged polgármesterének gazdasági és a korona vírus elleni védekezéssel kapcsolatos rendeleteihez?

A véleményem az, hogy veszélyhelyzetben nem politizálok. Veszélyhelyzetben mindenkinek segítenie kell a lehető legnagyobb mértékben. Botka László polgármester helyesen elengedte a bezárt kereskedelmi egységek IKV bérleti díjait és a terasz bérleti díjakat. Véleményem szerint különösen fontos, hogy Szeged egy szolidáris város, ezt örömmel tapasztalom minden nap. Itt is szeretném megköszönni a Dél-magyarországi Polgári Egyesület tagjainak, a segítő szegedieknek azt az energiát, amivel folyamatosan tudunk segíteni a rászoruló szegedi családoknak és időseknek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb