Közélet

Pénzcentrum: tömeges megbetegedésre készül Magyarország

Korábban a profonol, azelőtt pedig a hydroxychloroquine-sulfat hatóanyagú szerek Magyarország területéről kereskedelmi tevékenység keretében történő kivitelének tilalmáról döntött az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), most pedig már az antibiotikumok, kábító fájdalomcsillapító gyógyszerek és altatók kivitelét is megtiltotta – szúrta ki a Pénzcentrum.

“Megállapítom, hogy jelen döntés I. és II. számú mellékletében felsorolt gyógyszerek Magyarországról való kivitele gyógyszerellátási zavart idézhet elő, ezért a gyógyszerek kereskedelmi forgalmazási tevékenység keretében Magyarországról történő kivitelét 2020. április 9. 18:00 órától kezdődően 6, azaz hat hónapos újkaidőtartamra megtiltom” – írja az OGYÉI a határozatban. A mellékletben olyan közismert szerek is szerepelnek, mint az Augmentin, Azi Sandoz, Fentanyl és így tovább.

Fotó: Szabó Dávid

Az határozat azt is írja, hogy a gyógyszerhatóság által megjelölt gyógyszerek külföldre történő kivitele olyan ellátási zavart idézhet elő, ami akadályt jelenthet a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásában, ezért a kiviteli tilalom kiadása indokolt.

Mindez arra enged következtetni, hogy Magyarország felkészül a koronavírus járvány terjedésének tömeges megbetegedési fázisára – írja a Pénzcentrum.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb