Sport

Machester United, Celtic, Szeged-Csanád GA, mi a közös bennük? Húsvétkor aktuális a válasz

A Southampton FC is segíthet a megoldásban: becenevük Szentek, a stadionjuk pedig Szent Mária nevét viseli. És ha még ez sem elég, az argentin Lanús hazai meccseire bérlete van Ferenc Pápának.

A közös pont az említett klubokban a katolikus vallás. A legtöbb csapatot eleve az Egyház alapította és a fenntartásukban is részt vesz. Hogy a legfiatalabbal kezdjünk, az egyetlen egyházi fenntartású labdarúgó klub Magyarországon, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia. Az egyesületet 2011-ben alapították és a kék-feketék stadionja az egyházmegye első püspökéről, Szent Gellértről kapta a nevét.

Szent Gellért Fórum

A legkomolyabb hagyományai Angliában és Skóciában vannak a katolikus kluboknak. A skótok kirakatcsapatát,a Celticet is egy temlomban alapították. A Premier League-ben és az angol másodosztályban is sok olyan csapatot találunk, amelynek pályái szintén vallási ihletésű néven futnak, mint pl. a Newcastle United-nél a  St. James’ Park.A katolikus valláshoz kapcsolódó futball klubok közül az egyik leghíresebb és egyben az egyik legeredményesebb, a Manchester United. A városi riválisokat gyakran ebben a vonatkozásban is összehasonlították, sőt a United-City ellentétet a katolikus-protestáns kettősségre is előszeretettel húzták fel .

A United – City párharc legjobb momentumai egy csokorban.

Mélyen vallásos kontinens Dél-Amerika. Itt is bőven találni egyházi gyökereket a labdarúgó klubok múltjában és jelenében. Talán a legnagyobb nyilvánosságot azonban az argentin AC Lanús kapta, hiszen a jelenlegi katolikus egyházfő, Ferenc pápa, törzsszurkolója a klubnak és még bérlete is van a csapat hazai meccseire. Érdekesség, hogy abban az évben, amikor pápává választották, – 2013-ban  – a második számú dél-amerikai kupát, a Copa Sudamericana-t, a Lanús nyerte, 2016-ban pedig a döntőig jutott a dél-amerikai BL-ben, a Copa Libertadoresben …

Lanús meze és bérlete is van a pápának

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb