Közélet

SASMob: csökkenő autósforgalom, csökkenő légszennyezettség Szegeden

Most aztán tényleg otthon maradtunk mi, szegediek! A szegedi SASMob Belvárosi Hídon mért adatai alapján a húsvéti hétvégén az autós forgalom nagyon gyenge volt Szeged belvárosában. Sőt, a kijárási korlátozás bevezetése óta folyamatosan csökkennek a forgalmi számok.

Az alábbi adatsorokat Nagy Sándor alpolgármester tette közzé, a Facebook oldalán:

Míg február végén a heti munkanapi átlag 10.000 autó fölött volt a Belvárosi hídon (a grafikon egészen pontosan a Szeged belvárosa felé, egy nap alatt átlagosan közlekedő autósok számát mutatja), addig ez áprilisra majdnem a felére, 6.000 autóra korlátozódott. Húsvét előtt azért látszik, hogy útra kelt Szeged: az alpolgármester szerint a kiugrás a hétezres szám környékére az ingyenes parkolásnak köszönhető, nekünk viszont gyanús, hogy az ünnep előtti bevásárló-dömping (fotóriportunk ITT lelhető fel a hipermarket-armageddonról) és az ingyenes parkolás együttesen ludas. Az ingyenes parkolást április 5-én jelentették be, április 6. óta van érvényben, a grafikonon viszont a Húsvét előtti számok ugranak meg.

A második grafikonon a hétvégi forgalom látszódik, benne a szombati shopping-dömpinggel: itt azért látszik, mekkorát ugrik a forgalom, ha fél Szeged elindul nagybevásárlást tartani.

Egy valami tisztán látszik az adatokból: okosan, tényleg otthon maradtunk mi, szegediek. Köszönjük Nektek!

Ami szintén pozitív: a csökkenő autósforgalomnak köszönhetően folyamatosan tisztul a levegő Szegeden, mutatjuk is a Légszennyezés.hu aktuális, mai, szegedi adatait.

A SASMOB SZEGEDRŐL, RÖVIDEN – MI IS EZ?

SASMob, avagy: SMART ALLIANCE FOR SUSTAINABLE MOBILITY.

projekt célja a városban olyan innovatív közlekedésszervezési megoldások kidolgozása, amelynek főbb pillérei:

  • a szegedi Önkormányzat és a jelentősebb helyi foglalkoztatók között szerződéses kapcsolaton alapuló ígérvény (SASMob PLEDGE) kidolgozása, amely hatékony intézkedési eszközöket tesz lehetővé az alkalmazottak fenntartható munkába járásának megoldására, valamint innovatív és támogató üzleti környezeti feltételek dolgozása
  • olyan intelligens adatvezérelt, gyors reagálású rendszer kidolgozása (SASMob Response), amely magas színvonalú közlekedési szolgáltatásokat és az felhasználók számára jobb informáltságot tesz lehetővé.

Weboldal: http://sasmob-szeged.eu és http://www.uia-initiative.eu/en/uia-cities/szeged

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb