KikapcsKözélet

Szeged felett a nap: SZIN, Borfeszt, Sing Sing, Hungi, mi lesz veletek?

Július elején dől el, megtartják-e az idei SZIN-t, nem valószínű, hogy lesz Szegedi Borfesztivál, a Sing Sing tulajdonosa augusztusra kalkulál az újranyitással. Vadonatúj sorozatunk, a “Szeged felett a nap” első epizódjában a szegedi szórakoztatóipar jeles képviselőit kértük fel egy kis esélylatolgatásra: szerintük mikor süt ki Szeged felett a nap?

Fotó: SZIN

Az Audi és az Opel után ma a Mercedes is bejelentette, hogy újra megkezdi a termelést magyarországi gyárában. A Suzuki is tervezi, április végén indulhat újra a munka. Ahogy korábban megírtuk, Ausztriában, Olaszországban és Németországban is lazítanak a korlátozásokon. Felmerült a kérdés: mikor süt már ki Szeged felett (is) a nap?

Sorozatunkban közismert gazdasági, művészeti, szórakoztatóipari szereplőket kérdezünk meg Szegeden: hogyan látják a jövőt?

SZEGEDI IFJÚSÁGI NAPOK: JÚLIUS ELEJÉN ELDŐL, LESZ – E SZIN 2020

A SZIN-nel kapcsolatban még optimisták vagyunk – nyilatkozta a Szeged365.hu-nak Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény – és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki erőteljesen érintett a kialakult helyzetben: az ő irányítása alatt működik a nemrég újranyitott Belvárosi Mozi, az IH Rendezvényközpont, a Partfürdő és két meghatározó rendezvény, a SZIN és a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál.

“Július eleje a végső dátum, amikor el kell döntenünk, mi lesz az idei fesztivál sorsa” – mondta a SZIN kapcsán Jávroszky Iván, aki bizakodó, reményei szerint legkésőbb augusztus elejére elmúlik a veszélyhelyzet, illetve a vele járó korlátozások is. A fesztivál szervezése addig is folyamatos, arra készülnek, 52. alkalommal is buli lesz a Partfürdőn. A fellépők szerződésének szerves részét képezi a vis major lehetősége, ez azért is fontos, mert az olyan külföldi sztárok, mint az idei évre lekötött Jason Derulo vagy a Rudimental általában elkérik a fellépői díj minimum 50%-át szerződéskötéskor, amit vis major esetén természetesen vissza lehet tőlük kérni. Ugyanígy történt az 50. SZIN esetében is, amikor az amerikai-jamaikai Sean Paul egy térdsérülés miatt az utolsó utáni pillanatban mondta le a Tisza parti fellépését, a visszatérítés itt is korrektül megtörtént a menedzsment részéről. Ha ugrik a SZIN, a jegyek – bérletek árát visszautalják azoknak, akik már előre megvették azokat, tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Augusztusban Jason Derulo is a SZIN-en lépfel… már, ha lesz SZIN. Drukkolunk neki!

BELVÁROSI MOZI, IH RENDEZVÉNYKÖZPONT

Szintén a Szegedi Rendezvény – és Médiaközpont Nonprofit Kft. alá tartozik a fenti két intézmény, melyek jelen pillanatban zárva tartanak. A Belvárosi Moziban épp kiállítást rendeznek be, mivel a decemberi újranyitást követően, egy újabb fázisban a régió legnagyobb AR (kiterjesztett valóság) és VR (virtuális valóság) helyszínével bővül a komplexum. Ez a nyitás tavaszra volt betervezve, a koronavírus miatt ez is csúszik.

Az IH Rendezvényközpontban, ahogy Jávorszky Iván fogalmazott, most azoknak a feladatoknak jött el az ideje, amikre egyébként kevés az idő: festés, tavaszi nagytakarítás van soron. Az IH rendezvényeire megváltott jegyek árát, ahogy korábban megírtuk, visszaadják a vendégeknek. Az ügyvezető abban bízik, mindkét intézmény újra indulhat a nyár közepén.

A mozihoz szervesen kapcsolódik a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál, melyet májusban rendeztek volna meg Szegeden, a helyzet miatt ez is tolódik, pedig a nevezések száma rekordokat döntöget: 538 nevezés érkezett, ebből 430 kisfilm, 67 pedig nagyjátékfilm kategóriában. A filmfesztivál kapcsán már az új dátum is megvan: 2020. szeptember 8-12., ami egy bizonyos szempontból zseniális: szeptember 8-án lesz 100 (!!) éves az ikonikus mozi, ezen a napon tartották meg anno az első vetítést.

30 NAP MÚLVA RAJTOLNA A SZEGEDI BORFESZTIVÁL, NEM VALÓSZÍNŰ, HOGY MEGTARTJÁK

“Nem valószínű, hogy meg tudjuk tartani a Szeged Napja Ünnepségsorozathoz kötődő rendezvényeket” – nyilatkozott április 2-án Botka László polgármester a Szeged TV műsorában. A fentiek alapján nagy eséllyel elmarad a Szegedi Borfesztivál és a kapcsolódó kísérő mini-fesztiválok is, de ugyanez érvényes a Szegedi Majálisra is.

Az idei Szeged Napja Ünnepségsorozat május 15-24. közöttre volt tervezve, az alábbi kísérő-rendezvényekkel:

▶ XVI. Szegedi Borfesztivál, Széchenyi tér
▶ Gasztro Udvar, Klauzál tér
▶ Dóm Téri Kavalkád, Dóm tér
▶ Hídivásár, Belvárosi híd és Oskola utca
▶ Kincs Tér és Milleniumi Kávéház Programok, Dugonics tér

“Ha nem fogják a központi korlátozást feloldani, egészen biztos, hogy elmarad a rendezvénysorozat” – nyilatkozta anno a polgármester, aki hozzátette: az újszegedi Erzsébet Ligetben évtizedek óta megszervezett Szegedi Majálisra is ugyanez vonatkozik.

A Szegedi Borfesztivál sorsa tehát még nem dőlt el, bár, tekintettel arra, hogy pontosan 30 nap múlva kezdődne, minimális esélyét érezzük annak hogy május közepén már a Széchenyi téren borozhassunk.

HUNGI ÉS HÁGI: MINDENKINEK NEHÉZ LESZ A VISSZATÉRÉS

Dr. Gálosi Gyula, a szegedi Hungi Vigadó és Hági Udvar üzemeltetője a kormány által meghozott rendeletek értelmében, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bezárta vendéglátóegységeit. Mint azt a Szeged365.hu-nak elmondta, ez bizonyult a legjobb megoldásnak a dolgozóik egészségének megvédése érdekében, illetve a gazdaságos üzemeltetés tekintetében is.

„Minden vendéglátóipari egységnek és szórakoztatóiparban dolgozó kollágának nehéz lesz a visszatérés, de bízom abban, hogy a szegediek hozzánk való hűsége a világjárvány ellenére sem csappan. A kormány által meghozott döntésekkel összhangban és a környező országok döntéseihez igazodván fogjuk megtenni az első lépéseket a visszatérés irányába mi is.”

SING SING, RETRO KLUB, SPIRIT, VEDRES SÖRKERT

Kovács Ádám, a szegedi Sing Sing, Retro, Spirit és Vedres Sörkert tulajdonosa reméli, hogy augusztusra lecseng a koronavírus-járvány. A vállalkozó a Szeged365.hu-nak elmondta, hogy a járvány szinte minden 2020-ra tervezett eseményüket ketté törte. Szerinte a vendéglátó és szórakoztatóipart sújtja leginkább az a veszteség, amit mindez okoz. Ők voltak a legelsők, akiknek megszűnt a tevékenységük és úgy véli, ők lesznek mindenki között a legutolsók, akiknél visszaállhat majd a rend.

„Számtalan rendezvényünk vész kárba az idei évben a koronavírus-járvány miatt. Ugyan akad közöttük olyan, amelyet megpróbáltunk átütemezni az őszi időszakra, de a legtöbbjük teljesen lemondásra került, ez pedig minden szempontból óriási mínuszt jelent a számunkra. A magyar kormány által meghozott gazdaságvédelmi akcióterv nekünk nem sokat segít, az általuk meghozott rendeletek ugyanis nem könnyítik meg az előttünk álló kihívásokat. Folyamatos alkudozásban vagyunk az ingatlanok bérbeadóival, és gyakorlatilag mindenkivel, aki hozzátesz a működésünkhöz.”

A 20-as éveinek végén járó szegedi vállalkozó ennek ellenére ott segít ahol tud. Eddig több, helybéli intézménynek biztosított maszkot és támogatott különböző alapítványt annak érdekében, hogy a veszélyhelyzet mihamarabb véget érjen.

Sorozatunk hamarosan folytatódik, érkeznek a szegedi művészeti, gazdasági és sportélet meghatározó szereplői.

Szerzők: Pósa Tamara, Boros Tamás, Kisházi Sándor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb