Mindenmás

Szeged365 a világ körül: Ausztriában megtörtént az első lépés a normalitás felé

Ausztriában megtörtént az első lépés a normalitás felé, eközben Ukrajnában tovább nőtt a koronavírussal fertőzöttek és elhunytak száma, 84 órás kijárási tilalmat rendeltek el a szomszédos Szerbiában a hétvégére, és Németország még nem enyhít a rendeletein. Jönnek a nap legfontosabb eseményei, a Szeged táblán túlról.

Tovább csökkent a napi halálesetek és az újonnan kiszűrt fertőzések száma Nagy-Britanniában

A szerdán ismertetett legújabb statisztika szerint tovább csökkent az új típusú koronavírus okozta nagy-britanniai halálesetek és az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma. Az egészségügyi minisztérium szerda délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 761 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Az egy nappal korábbi tájékoztatásban 778 haláleset szerepelt. A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt múlt csütörtökön mérték. A brit egészségügyi minisztérium szerda délutáni tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 12 868-an haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben. Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója nemrégiben kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne. A szerdai tájékoztatás szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4605-tel emelkedett. Egy nappal korábban 5252 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok. Nagy-Britanniában szerdáig 313 769 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak és közülük 98 476-ról állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. A brit kormány célkitűzése az, hogy a hónap végéig 100 ezerre emelkedjen a naponta elvégzett koronavírustesztek száma – fogalmazott az MTI.

Illusztráció

Ausztriában megtörtént az első lépés a normalitás felé

Megtörtént az első lépés a normalitás felé, a koronavírus-járvány visszaszorítására irányuló ausztriai intézkedések hatásosak voltak, ezért ismét kinyitottak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden délelőtt egy bécsi sajtótájékoztatón. “A helyzet még nem olyan, mint korábban volt” – állapította meg Kurz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a későbbiekben is a járvány alakulásának függvényében döntenek majd az óvintézkedések esetleges további enyhítéséről. A politikus hangsúlyozta, hogy a válságot még nem sikerült leküzdeni. Elmondta: a kormány kidolgozott egy tervet az üzletek, a vendéglátóhelyek lépésről lépésre történő megnyitására, de ha a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok kedvezőtlenül alakulnak, “meghúzzák a vészféket”.

“Annyi szabadságot adunk, amennyi lehetséges, és annyi korlátozás lesz érvényben, amennyi szükséges” – fogalmazott. A kancellár figyelmeztetett arra is, hogy továbbra is érvényben vannak az óvintézkedések, így a szájmaszk viselése kötelező az üzletekben és a közösségi közlekedési eszközökön is, és a kijárási korlátozást is be kell tartani. Arról is beszélt, hogy a kormány eltökélt szándéka a gazdaság mielőbbi beindítása: egyre több cég tér át a részmunkaidős foglalkoztatásra, hogy munkahelyeket mentsen meg – osztotta meg az MTI.

Illusztráció

Szerbiában 84 órás kijárási tilalom lép életbe

A Szabad Magyar Szóban leírtak szerint a szerb kormány határozata értelmében a koronavírus járvány miatt pénteken, április 17-én 17 órától kedden, április 21-én reggel 5 óráig lesz érvényben a kijárási tilalom.

Ukrajnában újabb rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése

Ukrajnában szerdára, egy nap alatt tízzel, 108-ra nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 392-vel 3764-re, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium. Közben a kormány újabb határátkelők lezárásáról döntött. A betegségből eddig 143-an gyógyultak fel az országban. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy az újonnan igazolt fertőzöttek között 29 gyermek és 90 egészségügyi dolgozó van. Jelenleg 1368 beteg szorul kórházi kezelésre, köztük 59 gyermek. A 108 elhalálozott közül 56 férfi, 52 nő, 85 százalékuk 50 évesnél idősebb volt – írta az MTI.

Illusztráció

Több turisztikai látványosság leégett a csernobili tűzben

A turisztikai látványosságok több mint harminc százaléka semmisült meg helyreállíthatatlanul a csernobili tiltott övezetben tíz napon át tartó tűzben, így az övezetben lévő egykori szovjet üdülőközpontok, erdei falvak, amelyeket a többnapos túrák során mutattak meg a turistáknak, mind leégtek – mondta a csernobili utazásszervezők szövetségének vezetője szerdán – adta hírül az Index.

Archív

Még életben maradnak a szigorú intézkedések Németországban

Március közepén a koronavírus-járvány miatt határigazgatási szigorításokat vezettek be Németországban, amelyek az Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal, Luxemburggal és Dániával közös határszakaszokat érintették. Szerdán Björn Grünewälder, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője bejelentette, továbbra is fenntartják az állandó ellenőrzést a határokon, az Olaszországból és Spanyolországból repülővel érkezőket pedig megerősített ellenőrzés alá veszik – osztotta meg az Origo.

Illusztráció

Szlovéniában és Horvátországban is az elhunytak többsége idős beteg volt

Szlovéniában a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak 80 százaléka 75 évesnél idősebb volt – derült ki azokból a részletes adatokból, amelyeket szerdán először hozott nyilvánosságra a szlovén népegészségügyi intézet újságírók többszöri megkeresésére. A közszolgálati rádió szerint a halálos áldozatok háromnegyede az idősotthonok lakói közül került ki, és egyenlő arányban voltak közöttük férfiak és nők.

A szlovén hatóságok eddig nem közöltek adatokat az elhunytak koráról, neméről és a fertőzés előtti egészségügyi állapotáráról. A hivatalos közlés szerint Szlovéniában egy nap alatt 28-cal, 1248-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az előző naphoz képest öt újabb beteg hunyt el, ezzel 61-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány megjelenése óta több mint 37 ezer koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 34-et ápolnak intenzív osztályon. Szlovénia a jövő héttől egy több mint ezer mintán alapuló, úgynevezett nemzeti koronavírus-tesztelést indít az ország különböző területein, hogy világosabb képet kapjon a járvány kiterjedéséről és a Covid-19 megbetegedések valós számáról.

Illusztráció

Miroslav Petrovec, a ljubljanai orvosi egyetem mikrobiológiai és immunológiai intézetének igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a reprezentatív teszteredmények alapján tanulmány készül majd, amely megmutathatja, mekkora lehet a fertőzöttek valós száma az országban, azt, hogy hányan szerezhettek immunitást a vírussal szemben, hányan lehetnek a vírushordozók, továbbá, hogy milyen egészségügyi állapotban lehetnek azok, akik számára házi karantént rendeltek el, de fertőzés enyhe tünetei miatt nem vettek tőlük mintát.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 37-tel, 1731-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 34 halálos áldozata van a járványnak, közülük hárman az elmúlt 24 órában hunytak el. Az első fertőzés megjelenése óta 473 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 31 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 19 256 koronavírustesztet végeztek az országban. A közzétett adatokból az is kiderül, hogy Horvátországban a Covid-19 betegségben elhunytak hetven százaléka 70 és 99 év közötti, közel 20 százalékuk 60 és 69 évi közötti, míg a többi áldozat 40 és 59 év közötti volt – közölte az MTI.

Peking elítéli a WHO pénzügyi támogatásának amerikai leállítását

Peking elítéli, hogy Washington leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást – jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán. Csao Li-csian kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az amerikai döntés gyengíteni fogja a WHO-t a járvány kezelésében, és különösen azokat az országokat ássa alá, amelyeknek nincsenek fejlett képességeik ezen a téren. Csao, aki a szervezetet “nélkülözhetetlennek” nevezte, arra is emlékeztetett, hogy Kína 20 millió dollárral támogatta a WHO-t az új koronavírus megfékezésére tett igyekezetében.

Donald Trump amerikai elnök kedd este jelentette be Washingtonban a döntését arra hivatkozva, hogy szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra. Leszögezte ráadásul, hogy “a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról”.

Archív

Kínát többen vádolták azzal, hogy megpróbálta elkendőzni a járványt, és emiatt túl későn vezetett be óvintézkedéseket, hátráltatva a többi ország előkészületeit. Kínai oldalról ezzel szemben több olyan nyilatkozat született, amelyek megkérdőjelezik az ország felelősségét. Csao Li-csian még márciusban a Twitteren tett közzé egy videót, amelyben az amerikai járványügyi központ igazgatója az amerikai kongresszus előtt kijelenti, hogy egyes haláleseteket, melyeket korábban az influenzának tulajdonítottak, utólagos vizsgálatok alapján az új koronavírus okozott az Egyesült Államokban – részletezi az MTI.

Egymilliárd dolláros mentőövet kapott az Airbnb

Az Airbnb az egyik legjobban érintett vállalat a koronavírus járványban, hiszen gyakorlatilag megszűnt a turizmus, és ezáltal a rövidtávú lakáskiadás is. A vállalat nemrég bejelentette, hogy sikerült egymilliárdos kölcsönt kapniuk, így a működés egy időre biztosított – írja az Origo.

Illusztráció

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb