Közélet

Nem mindenkinek csökken a fizetése a veszélyhelyzet alatt

A járványügyi veszélyhelyzet egyik velejárója, hogy sokan veszítik el munkahelyüket és jövedelmüket, vagy legalábbis ha az előbbi meg is marad, az utóbbi akkor is csökken. Nem mindenki járt ilyen rosszul. Az országgyűlési képviselők Magyarországon nem elszenvedői ennek a gazdasági lejtmenetnek.

A megszorításokkal párhuzamosan a parlamenti képviselők több helyütt hoztak saját magukra nézve is megszorító intézkedéseket. Szlovéniában például a koronavírus-válság idejére 30 százalékkal csökkentette az állami tisztségviselők fizetését, köztük a parlamenti képviselőkét és a miniszterekét is, de szintén csökkentésről döntöttek Új-Zélandon is.

Janes Jansa, Szlovénia miniszterelnöke (Fotó: AFP)

Magyarországon a képviselők úgy gondolták, erre nincs szükség, így egy tavalyi jogszabálycsomag alapján, a koronavírus-járvány kellős közepén is 11,4%-kal emelkedett a fizetésük. Az mfor.hu adatai szerint a képviselői alapbérek 989 700 forintról 1 103 400 forintra emelkedett, vagyis már nincs olyan képviselő a parlamentben, akinek kevesebb szerepelne a bérlapján egymillió forintnál. Kövér László házelnök, valamint több minsizter fizetése több mint 200.000 forinttal nőtt áprilisban.

Az mfor emlékehztet arra is, hogy akad olyan település, ahol az önkormányzati képviselők és a polgármesterek is lemondanak tiszteletdíjuk egy részéről. Berettyóújfalu például a felére csökkentették a képviselői tiszteletdíjakat, Komáromban is 50 százalékos vágásról határozott a testület. Mezőberényben kétlépcsőben vágják meg a tiszteletdíjakat: április elsejétől 50, majd május elsejétől 75 százalékkal csökkentik a juttatásokat. Eger alpolgármestere pedig a teljes tiszteletdíjáról mondott le a kialakult helyzet miatt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb