Szegedi Arcok

Föld Napja: a szegedi vadász szerint pozitívan hat a koronavírus a természetre

Vörös Lászlót, a szegedi Vadásztársaság hivatalos vadászát a Föld Napja alkalmából arról kérdeztük, hogy hogyan hat a koronavírus-járvány az élővilágra, hogy mennyiben járul most mindez hozzá a Földünk megtisztulásához, és kiderítettük azt is, hogy mire érdemes figyelni, ha úgy döntünk a természetben múlatjuk az időt.

Mennyire jellemző a megyére és azon belül is Szeged környékére a vadak jelenléte?

A vadak teljes mértékben urbanizálódtak, ami azt jelenti, hogy immár nem csak a város szélére, hanem a városba is olykor-olykor bemerészkednek. Ezt jól bizonyítják azok az autópálya balesetek is, amelyet például őzek okoznak, de kaptunk már el ott vaddisznót is.

Fotó: Szabó Dávid

Az emberek többsége – főként a gyermekkel rendelkezők – a koronavírus-járvány miatt a játszóterek és parkok helyett az erdőt, a partokat, és a töltésoldalakat választják. Mennyire zavarja ez a vadállatokat?

Így igaz, egyre többen merészkednek a várostól távolabb eső, zöld területekre. A fészkelési időben lévő fácánokat, illetve a most született gidákat mindez biztosan rettentően zavarja. Éppen ezért folyamatosan igyekszünk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy csak és kizárólag a kijelölt területeket vegyék igénybe.

Fotó: Szabó Dávid
Fotó: Szabó Dávid

A világjárvány valóban pozitív hatást gyakorol most a Földre, ami annak megvédését és életben maradását illeti?

Igen, ebből a szempontból mindenképp azt kell, hogy mondjam, hogy a világjárvány pozitívan hat a Földre. Ez egy határozott figyelmeztetés volt. Aminek köszönhetően megtisztult a levegő, ez Szegeden és környékén kiemelkedően jól mérhető, illetve olyan csillagok és csillagképek is láthatóak az égen, amelyeket sok évvel ezelőtt láthattunk utoljára.

Fotó: Szabó Dávid

Mire hívná fel azok figyelmét, akik előszeretettel mozognak a természetben?

Leginkább arra, hogy az erdők, mezők, rétek és töltésoldalak is ugyanolyan fertőzésveszélyesek, ha nem tartjuk be az előírásokat. Emellett kiemelném azt is, hogy a vadak alapjáraton félnek az embertől, viszont ha az nem bántja a kicsinyeit akkor, ő sem bántja az embert. De mindenképp jobb kerülni őket és azokat a területeket is, ahol ők élnek.

Fotó: Szabó Dávid
Fotó: Szabó Dávid
Fotó: Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb