KikapcsSzegedi Arcok

Föld Napja 2020: virtuális kirándulás a Szegedi Vadasparkban!

Isten éltessen, Föld bolygó, köszönjük, hogy (furcsa módon, még mindig) vagy nekünk! Ma van a Föld Napja, melynek örömére egyszerre tisztelgünk az anyatermészet szépségei előtt, egyben szakítunk ki az otthoni karantén rabságából: elrepítünk a Szegedi Vadasparkba, jön Dávidunk giga-galériája, a januárban született törpevízilótól az übercuki kölyök-szurikátán át az igazi atom makiig!

50 + 30: ISTEN ÉLTESSE A KEDVENC BOLYGÓNKAT!

Kettős évforduló ez a mai, ráadásul szép, kerek mindkettő:

  • 50 éve, 1970. április 22. óta rendezik meg a “Föld napja” környezetvédelmi akciónapot a világon
  • 30 éve, 1990. április 22 óta pedig Magyarországon is

Hogy miről is szól a mai nap? Hogy miért annyira fontos?

A Föld Napja Alapítvány sorait idézzük:

Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-ért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet – az idei lesz az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja! Tegyünk végre, kezdjük ma!

Mit tehetsz Te? Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit… ajándék a környezetnek, egészségednek. Minden héten.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. Nagyjából 10 évünk maradt a cselekvésre.

VIRTUÁLIS SÉTA A NEHÉZ HELYZETBE KERÜLT SZEGEDI VADASPARKBAN

Nincs ökotudatosabb hely Szegeden, mint a csodálatos, Szegedi Vadaspark, amely gondoljuk, Neked is hiányzik. A Föld Napja alkalmából egy virtuális kirándulásra invitálunk, sütkérező szurikátákkal, jóarc törpevizilovakkal és még rengeteg cukisággal.

A Szegedi Vadaspark Magyarország legnagyobb területű állatkertje: 45 hektáron boldogít bennünket, szegedieket, több mint 200 fajt gondoznak itt, egyharmaduk veszélyeztetett állat. A szegedi állatkert természetvédelmi mentőközpontot is működtet, ahol sérült, elárvult, vagy éppen a határon elkobzott, jogtalanul tartott, védett állatokat fogadnak be.

„Az állatkert nehéz helyzetbe került azzal, hogy március közepétől nem fogadhatja a látogatókat” – közölte Veprik Róbert igazgató, akivel Boros Tamás kollégánk tegnapi, Föld Napjára hangoló interjúját IDE kattintva olvashatod. Az intézmény bevételének több mint kétharmadát a jegyértékesítés és a vállalkozási tevékenység teszik ki. A tavasz kiemelt időszak, húsvétkor rendszeresen 15-20 ezer látogatót fogad a vadaspark, ez idén azonban elmaradt. Az állatkertnek bárki segíthet adója 1 százalékának felajánlásával vagy egy állat örökbefogadásával. Utóbbi régi hagyomány az állatkertek világában: nem jár tartási kötelezettséggel, hanem hozzájárulás a gondozási költségekhez. Ha érdekel a téma és szeretnél egy saját szurikátát, kattints IDE és megtalálod az örökbefogadás összes részletét.

TE VAGY A CSÚCS, IGAZI ATOM MAKI: INDULJON A VIRTUÁLIS KIRÁNDULÁS!

Szabó Dávid kollégánk tegnap beszökött a Szegedi Vadasparkba (na jó, Veprik Robi és kollégái engedték be) és elkészítette minden idők legnagyobb, legszínesebb, legszeretnivalóbb vadaspark-fotóriportját, rengeteg cukisággal, nomeg szegedi életérzéssel.

Virtuális Szeged365 Kirándulás indul, aztán ha nagyon beleélnéd magad, ne feledd: az állatokat etetni (a kibertérben is) tilos!

Tetszett az utazás?

Tovább is van: délután a Szegedi Füvészkertbe repítünk el, tarts velünk akkor is!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb