MindenmásSzegedi Arcok

Szeged365 állásvadász: megszólalt a szegedi HR szakértő

Köztudott, hogy a koronavírus-járvány lassan, de biztosan szétüti úgy a világ, mint a magyar gazdaság alappilléreit. Azokat a mozgatórugókat, amelyekből a társadalom nagy többsége a mindennapi kenyerét keresi. Az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott adatokból jól látszik, hogy már most több tízezer ember maradt munka nélkül szerte az országban. Nincs ez másként Szegeden sem.. Minek apropójaként a szegedi HR szakértőt, Táborosi Leventét, a Delego HR ügynökség vezérigazgatóját kérdeztük.

A vezérigazgató összegezte, hogy mire számíthat, aki most utcára került, illetve tanácsot is adott, és ismertette a kilátásokat is.

“Jelen pillanatban bármiféle jóslásba nagyon nehéz lenne bocsátkozni, hosszú de akár rövid távon is. Azonban a német autóipar újraindulása, a járvány által leginkább érintett országokban bizonyos enyhítési intézkedések bevezetése, az egészségügyi kapacitások bővítése, továbbá – közkeletű szóhasználattal élve – a járványgörbe világszerte mutatott „laposodása”, mind a gazdasági élet szempontjából óvatos optimizmusra engednek következtetni. A cégek egy jelentős része szerencsére kivár, azaz nem rögtön a leépítést választotta, jelenleg nem tapasztalhatunk egy az Egyesült Államokéhoz mérhető elbocsátási hullámot – hanem alternatív átmeneti megoldásokkal próbálja átvészelni a válsághelyzetet, hiszen egy újraindulás esetén kétségkívül az lesz helyzeti előnyben aki azonnal termelni/szolgáltatni tud, humánus módon járt el az alkalmazottaival, ezen cégek bizonyosan számíthatnak a kollégák lojalitására a várhatóan hirtelen felmerülő többletfeladatok kapcsán, de hosszú távon is.

Fontos megemlíteni a kormányzati intézkedéseket, az első körben meglehetősen bonyolult munkahelyvédelmi bértámogatást a napokban jelentősen egyszerűsítették, a visszajelzések figyelembe vételével. Változott többek között a mértéke, formai követelményei, bizonyos megkötések elhagyásra kerültek illetve enyhítettek egyes elvárásokon, továbbá kiterjesztésre került a kölcsönzött munkavállalókra is. Ez alapján javasolt mindenkinek aki jelenleg úgy véli érintett lehet egy esetleges elbocsátásban, egyeztetni munkáltatójával, hiszen ezen intézkedéseknek köszönhetően számos munkavállaló munkahelye menekülhet meg. Szintén fontos információ lehet azoknak akik jelenleg fizetés nélküli szabadságon kénytelenek lenni, hogy május 1-től a munkáltató köteles megfizetni az egészségügyi járulékot azok után akik fizetés nélküli szabadságon vannak. Az optimizmusra okot adó vélelmek természetesen nem segítenek azokon akik állás nélkül maradtak. Számukra értelem szerűen az állami ellátások jelenthetnek átmeneti megoldást.

Illusztráció

Érdemes ezt az időt felhasználni arra, hogy frissítsük az önéletrajzunkat keressük meg azon cégeket akiknél szívesen elhelyezkednénk, regisztráljuk a lehető legtöbb állásportálra. Legyünk felkészültek, hogy amikor ellövik a gazdasági startpisztolyt – márpedig reményeink szerint ez néhány hónapon belül bekövetkezhet – akkor mi már a startvonalnál legyünk. Tény tehát, hogy a világgazdaságot erős sokkhatás érte, azonban amennyiben a jelenleg tapasztalható jelek tartósak maradnak, azaz a járványgörbe mindenhol laposodik, a további megbetegedéseket az egészségügyi kapacitások bővítésével a kórházi ágyszámok átcsoportosításával kezelni tudják az egyes országok, ezáltal a korlátozások jelentős enyhítése a nyár közepéig meg tud valósulni, abban az esetben ez a sokkhatás az elemzők optimistább csoportja szerint kiheverhető lesz, ha nem is egy két hónap alatt, de remények szerint hozzávetőleg kétszer annyi idő alatt mint a probléma fennállt. Bízunk benne, hogy ezen optimista szakértőknek lesz igaza, és akár már 2021 elejére közepére elérhetjük ha nem is a válság előtti munkaerő hiányos helyzetet, de egy egészséges munkaerőpiaci egyensúllyal újra mindenki aki csak dolgozni szeretne, lehetősége lesz erre.”

A Szeged365 elkötelezett amellett, hogy a lehető legtöbb, korábban állását vesztő személy minél hamarabb el tudjon ismét helyezkedni a munka világában, ezért indítottuk el Szeged365 állásvadász című sorozatunkat:

  1. Informatikust keres a hódmezővásárhelyi JAN-KER 2001 KFT

Informatikust keres a hódmezővásárhelyi JAN-KER 2001 KFT, heti öt napra, napi nyolc órába, 1-3 évnyi munkatapasztalattal és egyetemi végzettséggel. Részletek és jelentkezés IDE kattintva.

Illusztráció

2. Raktárost keres a szegedi Prohumán

Raktárost keres a szegedi Prohumán, napi nyolc órában, három műszakos folyamatos munkarend vállalással (hétfőtől vasárnapig) , előzetes tapasztalattal és középiskolai végzettséggel. Részletek és jelentkezés ITT.

Illusztráció

3. Gépkezelőt keres a szegedi HSA

Gépkezelőt keres a szegedi HSA, teljes munkaidővel és versenyképes fizetéssel, szakmunkás képzettséggel. Részletek és jelentkezés IDE kattintva.

Illusztráció

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb