Közélet

Szeged365 a világ körül: Északon irány az iskola; mérséklődés Olaszországban, enyhítések Spanyolországban

Folyamatosan történnek az események Szeged és Magyarország határain kívül is. Hogy össze lehet-e egy adott napon gyűjteni a legfontosabbakat? Mi megpróbáljuk! Dániában és Norvégiában már mehetnek óvodába és iskolába a legkisebbek, csökkenő számok Olaszországban és Spanyolországban. Nem idén jönnek Budapestre a világ katolikusai. Jöjjön a Szeged365.hu napi koronavírussal kapcsolatos összefoglalója, a világ körül.

Magyarországot is érinti, és sokan várták, de a Vatikán döntésének értelmében a Budapesten idén szeptember 13. és 20. között kitűzött 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK) az új koronavírus-járvány miatti 2021-re történő elhalasztását jelentette be Matteo Bruni szentszéki szóvivő csütörtökön, közölte az MTI.

Hiába hirdették vonatok országszerte, és volt jelen az áldáson Erdő Péter Bíboros és Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója, idén nem lesz Budapesten Eucharisztikus Kongresszus (forrás: iec2020.hu / Ambrus Marcsi)

Dániában és Norvégiában a kisebbek már elmehettek iskolába, számukra véget ért a több hetes karantén. Csak az óvodák és az általános iskolák nyitottak ki, a középiskolákban és az egyetemeken folytatódik a távoktatás, írja az Euronews.
Azért, hogy minél kisebb legyen a fertőzés veszélye, a dán gyerekek 3-5 fős állandó csoportokban tanulnak, és idejük nagy részét a szabadban töltik. Ahol csak lehet, a kezük ügyében van a kézfertőtlenítő, hogy ne feledkezzenek meg róla. Európa nagy része most azt figyeli, vajon ezek az intézkedések megdobják-e a járványstatisztikát vagy sem.

Dániában óvatosan kezd helyreállni az élet (fotó: AFP)

Olaszországban ma több volt a gyógyult ember, mint az új fertőzött. Az örömhírt az olasz polgári védelmi hatóság tette közzé. Egy nap alatt csökkenő létszámú, 2646 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Olaszországban, míg 3033 ember gyógyult meg.

fotó: Reuters

Bár Spanyolországban az új halottak és az új fertőzöttek száma is valamivel magasabb, mint egy nappal korábban, a miniszter szerint az elmúlt napok csökkenő tendenciája fennmaradt. Pablo Iglesias miniszterelnök-helyettes az első enyhítő intézkedéseket is bejelentette, melynek értelmében a 14 év alattiak naponta egyszer, legfeljebb egy órahosszára, kimehetnek az utcára sétálni és játszani. További jó hír az országban, hogy egy nap alatt több mint 3300 koronavírusos gyógyult meg. Az aktív esetek száma még mindig nő, viszont már csak lassú ütemben. Az azonosított fertőzöttek 16 százaléka egészségügyi dolgozó, írja az Euronews.

fotó: AFP

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb