Közélet

Zajlik a fertőtlenítés a szegedi idősotthonokban

Az összes szegedi idősotthont fertőtlenítik a honvédség szakemberei, a művelet 424 idős embert érint Szegeden. A mai napon az Acél utcai intézmény került sorra, szerdán a Kálvária Védőotthonban dolgoztak a Szentesről idevezényelt katonák.

NINCS FERTŐZÖTT A SZEGEDI IDŐSOTTHONOKBAN

Városházi információink szerint a mai napig egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény ellátottjai és munkatársai között. Az otthonokban meg tudták oldani a lakók ideiglenes elhelyezését, ezért senkit sem kellett máshová szállítani.

A szegedi idősotthonok fertőtlenítése azért is kiemelten fontos, mert a 65 év felettiek a leginkább veszélyeztetettek a járványban. „Egyértelmű, hogy a jelentős számú fertőződést elsősorban azokban a zárt közösségekben detektáljuk, amelyekről már a napokban beszámoltunk. Ilyenek az idősotthonok és különböző kórházi osztályok” – fejtette ki a napokban Müller Cecília országos tisztifőorvos. Elmondása szerint jelenleg 20 idősotthon érintett, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezen intézmények különböző mértékben fertőzöttek. „Számos idősek otthonában csak 1-1 eset fordult elő ápolt vagy gondozott tekintetében” – fogalmazott hozzátéve, hogy ők természetesen izolálásra kerültek és magát az otthon életét ez kevésbé érinti.

A Kálvária sugárúton szerdán fertőtlenítettek, ma az Acél utca következik. Fotó: Szabó Dávid, Szeged365.hu

EKÖZBEN A PESTI ÚTON: 58 FERTŐZÖTT, ÚJABB ELLENŐRZÉS

A hét elején a Pesti úti Idősek Otthonában elvégezték az összes szűrővizsgálatot, 274 lakót vizsgáltak meg további 41 dolgozóval együtt. A 274 lakó közül 58-nak lett pozitív a tesztje, a leszűrt 41 dolgozóból pedig 4 fertőzödött meg – fejtette ki Müller Cecília. “Rendkívül fontos az, hogy az idős otthonok lakói közül azok, akik kórházban tartózkodnak tudomásunk szerint jó állapotban vannak” – mutatott rá hangsúlyozva, hogy az „ő visszatérésük az intézménybe két negatív vizsgálatot követően fog történni”. 

Friss a témában: újabb szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartott a kormányhivatal a Pesti úti idősotthonban, amelyek megerősítették, hogy nincs folyamatos orvosi ellátás a gondozottak mellett. Ezen a héten összesen öt helyszíni ellenőrzés volt, abból négy alkalommal egyáltalán nem volt jelen sem főállású orvos, sem a szerződött háziorvosok egyike sem. “Ismételten megismételjük álláspontunkat, hogy a folyamatos orvosi ellátás hiánya igen aggasztó egy olyan idősotthonban, amely járványgócponttá vált, és most is 58 fertőzött idős ember tartózkodik ott. Észrevételeinket az országos tisztifőorvos felé is jeleztük, aki korábban folyamatos orvosi ellátásra kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot és jelenleg is vizsgálatot folytat az idősotthon kapcsán” – fogalmazott közleményében Budapest Főváros Kormányhivatala.


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb