Közélet

Orbán Viktor: új kijárási szabályok jönnek, újraindítják Magyarország gazdaságát

“A jövő hétvégére új szabályokkal kell rendelkeznünk, ennek kialakítása gőzerővel folyik” – nyilatkozta Orbán Viktor a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában, ahol bejelentette: újraindítják Magyarország gazdaságát. A miniszterelnök szerint “nem rezeltek be a magyarok.”

Jövő vasárnaptól indul a védekezés második szakasza, mutatjuk a főbb pontokat, újdonságokat a ma reggeli miniszterelnöki interjúból.

MEGKEZDŐDIK A VÉDEKEZÉS MÁSODIK SZAKASZA

Orbán Viktor elmondása alapján május 3. után megkezdődik a védekezés második szakasza, és fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindulhat az élet: “a jövő vasárnapig új kijárási szabályokat fogunk alkotni, a védekezés új szakaszába lépünk, és újraindíthatjuk Magyarországot”. Napok óta foglalkoztatja a kérdés a közvéleményt (így a Szeged365.hu olvasóit is): mi fog történni a sokat emlegetett május 3. után? A miniszterelnök szerint az, hogy együtt fogunk élni a vírus fenyegetésével.

“EGYETLEN MAGYAR EMBERRŐL SEM MONDUNK LE”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy azért kellett felkészíteni az egészségügyi ellátórendszert, hogy ha az ország újraindításakor tömegessé válnak a megbetegedések, és ne érje őket váratlanul egy nagyobb betegtömeg. “Egyetlen magyar emberről, (…) egyetlen beteg emberről sem mondunk le” – mondta a miniszterelnök, aki szerint “intelligens ország a mienk, az emberek 6 hét alatt megértették, ki-ki megtanulta, amit neki kellett.”

NEM REZELTEK BE A MAGYAROK

A kormányfő szerint az, hogy a magyar járványkezelés eddig sikeres, az leginkább annak köszönhető, hogy “nem rezeltek be a magyarok”. Szerinte 3 dolgot tudunk biztosan a professzorok jelentéséből:

  • a koronavírusnak van egy korspecifikuma, az idősebb korosztálynál jelentkeznek a súlyosabb tünetek
  • életkoruktól függetlenül fenyegeti a koronavírus a krónikus betegeket is
  • és Budapesten és a nagyvárosokban más szabályokat kell alkalmazni, mert a tömeges megbetegedések ezeken a helyeken fordulhatnak elő

NEM VAGYUNK TÚL RAJTA

“Nem túl vagyunk rajta, felkészítettük magunkat a legrosszabb forgatókönyv esetére is”, a kormányfő szerint most együtt kell élni azzal, hogy itt van egy vírus, “nincs vakcinánk”, és ilyen életvitelre kell berendezkedni május 4. után is. Senki sem akar együtt élni az ellenségével, el akarja pusztítani, (…) majd ha lesz fegyver, akkor fel is nyársaljuk ezt a vírust.

A MA REGGELI BEJELENTÉSEK ELŐFUTÁRA: ITM KÖZLEMÉNY

“Időt nyertünk a felkészülésre, május elejétől fokozatosan, szigorú menetrend mellett kezdődhet meg az ország életének és gazdaságának újraindítása” – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium tegnap késő délutáni közleményében, amely szerint az országos kiterjedésű járványt a védekezés első fázisában sikerült elkerülni Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ, MA REGGELI CIKKÜNK:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb