Mindenmás

Szegedi szabadalom lehet óriási segítség a cukorbetegeknek

Az Amerikai Egyesült Államok után Európa egyes országaira is megkapja a szabadalmi oltalmat az a sebgyógyulást elősegítő készítmény, amelyet Dr. Erős Gábor és kutatócsoportja fejlesztettek ki. Az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika munkatársai a dantrolen nevű hatóanyagról ismerték fel, hogy alkalmas a cukorbetegségből eredő fekélyek és sebek gyors gyógyítására.

A kutatócsoport azt ismerte fel, hogy a dantrolen nevű hatóanyag, amelyet jelenleg Magyarországon csak a malignus hipertermia nevű, viszonylag ritka, de igen veszélyes altatás közben fellépő szövődmény kezelésére használnak, gyorsítja a sebgyógyulást, mondta Dr. Erős Gábor, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika kutató orvosa.

fotó: hazipatika.hu

A fő felhasználói csoport, akik a készítmény potenciális felhasználói lehetnek, azok a cukorbetegek. A készítményük a cukorbetegség talaján kialakult fekélyek kezelésére alkalmazható. Az SZTE és kutatói remélik, hogy a készítmény vényköteles szerként elérhetővé válik majd azon cukorbetegek számára, akiknél a betegség szövődményeként krónikus seb vagy fekély alakult ki.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb