Közélet

Biztonságban lebonyolíthatóak az érettségi vizsgák Szegeden is

Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár hétfő reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában kijelentette, a koronavírus-járványtól függetlenül az érettségi vizsgák az idei évben is, biztonságos körülmények között lebonyolíthatóak. Mint azt korábban megtudtuk, mindez a szegedi oktatási intézményekben is megvalósítható lesz.

Az államtitkár hangsúlyozta, ugyan semmi nincs még “kőbe vésve”, de dönteni kellett az érettségi időpontjáról, ugyanis annak komoly szervezési és logisztikai kritériumai vannak. Ezért múlt pénteken úgy döntöttek, hogy nem vizsgálják tovább a járványügyi helyzetet, és május 4-én megkezdik az érettségi vizsgák lebonyolítását.

Illusztráció

Minderre nagyon biztonságos és körültekintő körülmények között kerül sor, mégpedig úgy, hogy az elkészült írásbeli vizsgákat 24 órára elzárják, ugyanis a vírus egy napig él a papíron, ha él, ezért majd csak ezt követően veszik őket elő és ellenőrzik azokat.

Szintén, megelőzés céljából csak és kizárólag írásos formában kerül sor a vizsgákra úgy, hogy a tantermekben 10 tanulónál több egyszerre nem tartózkodhat majd. Mint az az államtitkártól elhangzott, vannak olyan magyar oktatási intézmények, ahol egy tanteremben ettől kevesebben lesznek majd bent egyszerre.

Maruzsa hozzátette, hogy a járványügyi szakemberek véleménye szerint a koronavírus jelenleg kontroll alatt van az országban, a fertőzések száma alacsony, így most biztonságosabb megtartani a vizsgákat, mint kivárni mindennek a végét.

Ezzel együtt, ha valaki nem akar május 4-én vizsgát tenni, akkor ő ősszel is leteheti azt, hiszen teljes körű érettségit szerveznek akkor is – mondta Maruzsa Zoltán, hozzátéve, hogy akár a vizsga reggelén is meggondolhatja magát a diák, ennek semmilyen szankciója nem lesz.

Arról, hogy ez a szegedi intézményekben is megvalósulhat korábban már alább írtunk:

Forrás: koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb