Közélet

Lépésről-lépésre, szigorú szabályok mentén indul újra az élet az országban

Megkezdődött a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakasza Magyarországon. Ennek tudatában a magyar kormány lépésről-lépésre enyhít a világjárvány terjedésének megfékezése érdekében hozott korlátozásokon. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzottakat röviden alább közöljük:

Szigorú szabályok és menetrend szerint indul újra az élet

A hétfőn életbe lépő új szabályokkal megkezdődik a járvány elleni védekezés második szakasza, amelyben szigorú szabályok és menetrend szerint indítják újra az életet – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert azt is elmondta, hogy a járvány területi különbségei miatt eltérő szabályok vonatkoznak majd vidékre és Budapestre.

Kiemelte azt is, hogy hatályba lépett az a kormányrendelet, amely a kijárási korlátozással kapcsolatban alapos indoknak minősíti – figyelemmel a közeledő érettségire – a tanulmányi kötelezettség teljesítését, valamint a tanulmányok lezárásából fakadó vizsgakötelezettségek teljesítését.

Illusztráció

A nagyobb idősotthonokban is lesznek kórházparancsnokok

Az az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy a nagyobb, 200-nál több embert ellátó idősotthonokban is lesznek kórházparancsnokok.

Halmosi Zsolt ismertette: 18 ilyen intézményt jelöltek ki az országban. Ezek közül nyolc önkormányzati kezelésben van, ötöt a központi költségvetésből tartanak fenn, három egyházi, kettő pedig magánintézmény.

Kiemelte: a kórházparancsnokok a felelősséget nem fogják átvenni a fenntartóktól, csak a járványveszéllyel kapcsolatos szabályok betartására és az egészségügyi készletek védelmére tehetnek javaslatot.

Illusztráció

Müller Cecília szerint nem lehet még fellélegezni

Az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján azt mondta, a járvány még nem ért véget, nem lélegezhetünk fel.

Müller Cecília azt mondta, hogy a védekezés második szakaszába lépett Magyarország. Az egészségügy felkészült a fertőzöttek ellátására, akik száma növekedhet – tette hozzá, megjegyezve: továbbra is főleg az időseket féltik.

Az új intézkedések szabadabb mozgást tesznek lehetővé, ennek hatását fokozottan figyelik majd – jelentette ki.

Illusztráció

És azt is közölte, hogy a fertőzöttek 62, az elhunytak 63 százaléka fővárosi vagy Pest megyei.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy anyák napja alkalmából kis leleményességgel lehet olyan videókat készíteni, amelyek örömet szereznek.

A kijárási korlátozások szabályozásáról és új menetéről itt írtunk:

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb