Mindenmás

Több megyei diák bukja a felvételit

Veszélyben a megyei továbbtanulni vágyó általános iskolások. A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője ugyanis a központ alá tartozó középiskolák és gimnáziumok igazgatóit létszámcsökkentésre utasította, így azok a diákok, akik már eredményeik alapján szinte biztosak voltak abban, hogy felvételt nyertek az általuk megcélzott intézménybe, most veszélybe kerültek – adta hírül az Index.

A lap értesülései szerint a borítékok már szerdán megcímezve álltak a szentesi Horváth Mihály Gimnázium titkárságának asztalán, amiket legkésőbb április 30-ig, azaz a mai napig postára kellett adni, hogy a diákok a jövő hét elején értesüljenek arról: mégsem vették fel őket az adott intézménybe. Vagyis, akik a kihirdetett felvételi eredmények alapján azt hitték eddig, hogy biztos helyük van, jövő hét elején szembesülhetnek a döntéssel, miszerint ez még sincs így.

Békési Eszter, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai-média tagozatának vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott: „Ez olyan, mintha a diáknak június 15-én mondanám azt, hogy kettes helyett mégis inkább megbuktatom.”

Az országos hírnevű tagozaton a március 12-én kihirdetett eredmények alapján összesen 28 gyerek tanulhatott volna szeptembertől, a döntés miatt azonban 11 diákot a napokban arról értesítenek, hogy mégsem került be az adott osztályba, ami ezáltal csak 17 fővel indul szeptemberben.

Horváth Mihály Gimnázium hivatalos Facebook oldala

Békési méltatlannak tartja, hogy ezt csak így meg lehet csinálni a szülőkkel és a gyerekekkel. Azt sem érti, tagozatvezetőként miért nem tudott arról, hogy a diákoknak a felvételin minimum 60 százalékot kell teljesíteniük a sikeres felvételihez, és ezt miért csak április végén, bőven a felvételik után közölték vele. Ha ugyanis mindezt már az év elején tudják, tudatosítják a szülőkben és a gyerekekben is, hogy ez egy kemény felvételi, mondta az Indexnek.

Emellett azt is megtudtuk, hogy a gimnáziumban nem indul el az egyetlen hat évfolyamos osztály sem, ahova 23 gyerek jelentkezett, ők szeptembertől valószínűleg az általános iskolában tanulnak tovább.

Tóth Tamás, az intézmény igazgatója az „egyeztetési kötelezettsége miatt” nem válaszolt az Index kérdéseire, akinek tudomására jutott, hogy így a tervezett öt osztály helyett csak három osztályban kezdődik meg a tanév.

József Attila Gimnázium hivatalos Facebook oldala

Ám hasonló a helyzet Makón és Csongrádon is. Az igazgatóktól először itt is a felvettek listáját és pontszámait kérték be, pár nappal később, április 24-én pedig egy táblázatot kaptak vissza az engedélyezett létszámmal. Az Index információja szerint így a Makói József Attila Gimnáziumban és a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumban is a tervezett három osztály helyett csak kettő indulhat el szeptemberben.

A fenntartó a drasztikus döntést elméletileg azért hozta, hogy az oktatás színvonala emelkedjen. A lap által megkérdezett pedagógus azt mondta, egy ilyen döntést nem áprilisban kellett volna meghoznia a tankerületi vezetőnek. „Az a rengeteg munka, amit a felvételikbe és az iskola népszerűsítésébe fektettünk, mind kárba veszett.” – fogalmazott.

József Attila Gimnázium hivatalos Facebook oldala

A felvett diákok többsége, akiket a fenntartó döntése miatt tehát mégsem vesznek fel a középiskolákba, a jövő hét elején kaphatja meg a levelet, de van olyan szülő, aki már tudja, hogy gyereke így elbukta a felvételit. Az Indexnek nyilatkozó édesanya azt mondta, még nem árulta el gyerekének az eredményt, megvárja, hogy megérkezzen a levél. „Hogyan magyarázom meg egy 14 évesnek ezt a döntést, amikor még én sem tudom megmagyarázni, hogy ez miért történt?” – tette fel a kérdést az anya.

Ez a diák egyébként 55 százalékot ért el a felvételin, és a mostani döntés alapján sehova nem veszik fel. A csongrádi gimnáziumban van olyan, akit annak ellenére kell végül elutasítani, hogy kitűnő bizonyítvánnyal jelentkezett a középiskolába.

A lap Balázs Józsefet, a tankerület vezetőjét nem érte el. Kérdéseiket elküldték a Klebelsberg Központnak is, valamint a mai Kormányinfón feltették azt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternek is, aki azt válaszolta: „Világos szempontokat kell megjelölni az iskolákban, kit vesznek fel, kit nem. Hogy milyen szakmai kereteket kell megállapítani, ezeket előzetesen kell meghatározni, szakmai kritériumok, utólagosan nem lehet megváltoztatni.”

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb