Mindenmás

Napi pakk, péntek: péntek, május 1., majális-mentesen

Hétfőtől nyit(hat)nak a szegedi éttermek teraszai, elmarad a Szegedi Szabadtéri Játékok, szeles idő lesz ma és kitört a hétvége. Mondjuk még? Befutott a Napi Pakk, indítsd el a kotyogóst, mire kész a kávéd, már képbe is hoztunk!

MELEG SÖR, HIDEG VIRSLI, MAJÁLIS!

Meleg sör, hideg virsli, kínos hangulatú fáklyás felvonulás? Akárhogy is volt réges-régen, mi valamiért szerettük az utóbbi évek Szegedi Majálisainak hangulatát.

Csípjük a srácot, aki kb 15 éve ugyanúgy üvöltözik a “Polip Dance” nevű ugráló-hányató ringlispílen (nem mp3-ról megy, megnéztük tavaly, tényleg ott áll a kalitkában egy 30-as pasas mikrofonnal), imádjuk Ásós Géza pacalját, Ropoli Laci bácsi sörét. Hiányozni fog az a fura, de szeretnivaló időutazás, ami már évtizedek óta vár bennünket, szegedieket az Erzsébet Ligetben, május 1-jén. Most sajna ezt is buktuk, egyre jobban kezdi ez a fránya koronavírus kihúzni nálunk a gyufát…

Amikor lepereg előtted életed filmje… Forrás: SZVP, Facebook

Nem akarunk Wikipédiát játszani (arra ott van a Wikipédia), úgyhogy röviden: május 1., a munka ünnepe, nagyjából az 1890-es évek óta. Aktualitása van bőven: jelen helyzetben tényleg van mit ünnepelni azon, ha az ember fiának van munkája. Pattints ki egy jó sört ma este, ha van állásod, annak örömére, ha esetleg nincs, akkor arra, hogy előbb-utóbb úgyis lesz, ne add fel!

Elvigyünk egy kicsit a Szegedi Majálisra? Kapaszkodj, jön egy szédítő Polip Dance videó, sikítás:

https://www.facebook.com/varoskepespiac/videos/2023469221057689/

HELLOOOO, EURÓPA!

Pontosan 16 éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz. A csatlakozási szerződést Medgyessy Péter (egykori) miniszterelnök és Kovács László (egykori) külügyminiszter írta alá 2003. április 16-án Athénban, az unió teljes jogú tagjává 2004. május 1-jén vált Magyarország.

MA SZÜLETETT

220 éve született Landerer Lajos nyomdász, aki az 1848-as szabadságharc idején kinyomtatta a Nemzeti dalt, illetve 119 éve született Szerb Antal író, irodalomtörténész.

UGROTT A MAJÁLIS, ODA A KLASSZ IDŐ

Pénteken újból többfelé eshet, sőt, Szegeden zivatarokra is van esély. Délután nyugat felől felszakadozik a felhőzet, többfelé szeles időben lesz részünk. Az enyhe hajnal után napközben 16-22 fokot mérhetünk.

LEMARADTÁL A CSÜTÖRÖKI NAPRÓL? KÉPBE HOZUNK!

Ha az utóbbi napokban a kormány tagjai puffogtattak a bejelentésekkel, akkor a csütörtöki nap egy valóságos szőnyegbombázás volt. Enyhítések jöhetnek Szegeden is, a hotelek, kávézók, éttermek teraszai, kerthelyiségei kinyithatnak, és korlátozásmentesen nyitva maradhatnak – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A legfontosabb változások:

  • Mindenki maszkot kell, hogy viseljen a tömegközlekedési eszközön és a boltokban
  • 1,5 méteres távolságot tartani kell továbbra is
  • Májusban fennmarad a tanterven kívüli digitális rend a közoktatásban, a megfelelő adatok birtokában május végén tud döntést hozni a kormány a júniusi hónapra vonatkozóan
  • Az ingyenes parkolás megmarad az ország teljes területén
  • Augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani
  • Vidéken új, lazább szabályozások jönnek: május 4-én az éttermek, szállodák, kávézók kerthelyiségben és teraszon újra kinyithatnak
  • Üzletek is korlátlanul lehetnek nyitvaAz idősek vásárlására vonatkozó 9-12 óra közötti idősáv fennmarad
  • A szabadtéri strandok, állatkertek, szabadtéri múzeumok nyitva tarthatnak
  • Szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatóak
  • A profi-, amatőr-, és tömegsportban az edzéseket, és a zártkörű sportrendezvényeket lehetővé teszik
  • A temetések, esküvők, istentiszteletek, szentmisék védőtávolság betartásával megtarthatóak
  • A magánegészségügyi korlátozásokat feloldják május 4-én
  • A közegészségügy feoldását 4 lépésben tervezik, erről szabályokat később teszik közzé
  • Az érettségik nagyobb kockázat nélkül lebonyolíthatóak, annak halasztását nem tervezik

Elmarad a Szegedi Szabadtéri Játékok (és kb minden, aminek “fesztivál” volt a vége és 2020. augusztus 15. előtt lett volna), viszont hétfőtől kinyit a Szegedi Vadaspark:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb