Közélet

Egyre többen jelentkeznek vérplazmadonornak

Egyre több, a koronavíruson már átesett személy jelentkezik vérplazmadonornak, sokan szegték meg a hatósági házi karantént az elmúlt 24 órában, hangzott el az operatív törzs ma délelőtti online sajtótájékoztatóján.

EGYRE TÖBBEN JELENTKEZNEK VÉRPLAZMADONORNAK

Egyre több, a koronavíruson már átesett személy jelentkezik vérplazmadonornak, mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Vályi-Nagy István közölte: az országos tisztifőorvos körülbelül háromszáz lehetséges donort értesített levélben, arra biztatva őket, hogy váljanak vérplazmadonorrá.

Illusztráció

Hangsúlyozta: mivel a koronavírus ellen sem specifikus gyógymód, sem védőoltás nincs még, klinikai vizsgálatban tervszerűen felépítve “kísérletes terápiákat” kezdtek el. Ilyen a betegségből felgyógyultak vérplazmájának felhasználása is. Egy részüknek ugyanis megfelelő immunválaszuk van a koronavírus ellen, és a vérplazmájukat olyanoknak is be lehet adni, akikben nincsenek megfelelő ellenanyagok.

A főigazgató arról is beszélt, hogy a súlyos betegek egy csoportjánál mintegy öt hete alkalmazott tocilizumab-terápia “jelentős eredményeket mutat”.

SOKAN MEGSZEGTÉK A HATÓSÁGI HÁZI KARANTÉN AZ ELMÚLT 24 ÓRÁBAN

Sokan szegték meg a hatósági házi karantént pénteken – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: május elsején 59 szabályszegés volt, ennek több mint fele Bács-Kiskun megyében. Példaként említette, hogy Vaskút egy külterületi tanyáján külföldi vendégmunkások csoportosan szegték meg a szabályokat.

Illusztráció

A szlovák és magyar belügyminiszter megállapodása szerint hétfőtől változás lesz a határforgalom ellenőrzésben – jelentette be. Tornanádaskánál a 3,5 tonnát meg nem haladó legnagyobb össztömegű teherjárművek átkelését biztosítják majd 6 és 18 óra között.
A bánrévei átkelőnél a V4-es országokból érkező tehergépkocsikat is beengedik hétfőtől, Vámosszabadinál pedig közös magyar-szlovák határellenőrzés lesz.

Arról, hogy Szegednek milyen feladata van a vérplazma-donáció eljárásban bővebben itt írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb