Közélet

Szegeden is szűrnek koronavírusra, te is kaphatsz meghívót


- Hirdetés -

A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban való részvételre buzdított Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az országos programba véletlenszerű kiválasztással csaknem 18 ezer embert hívtak meg.

Merkely Béla elmondta: a négy egyetem, a Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem mellett a Szegedi Tudományegyetem által is végzett országos reprezentatív járványügyi kutatás egy tudományos vizsgálat. Ilyen típusú vizsgálat még nem történt a világon, így ez lesz az első, teljes országot lefedő szűrési program – fűzte hozzá.


- Hirdetés -

A szűrőprogramba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva 17 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva, ők életkorra, nemre és regionális elhelyezkedésre vonatkozóan is reprezentálják a magyar társadalmat. Így a vizsgálat eredménye alapján arra lehet majd következtetni, hogy a különböző társadalmi rétegekben mekkora lehet a fertőzöttség aránya Magyarországon.

(Fotó: Szabó Dávid)

Fontos tudni, hogy a kiválasztottak mintegy 500-1000 honfitársukat is képviselik a vizsgálatban, ezért Merkely Béla arra kért mindenkit, aki értesítést kap, menjen el a szűrésre, vagy tegye lehetővé, hogy a szakemberek az otthonában végezzék el azt, hogy minél pontosabb kép alakulhasson ki a magyar társadalom koronavírus-fertőzöttségéről. Hozzátette: lehetséges például, hogy a vércsoport is befolyásolhatja a vírusnak való kitettséget, vagy a szövődmények kialakulását. Egyes kínai és amerikai adatok azt mutatják, hogy a 0-s vércsoport egy kis védettséget jelent, az A-s vércsoportúaknál pedig kicsit nagyobb a kitettség, de az országos szűrőprogramban számos más lényeges paramétert is vizsgálnak, hogy teljes képet kapjanak a magyarországi helyzetről – mondta Merkely Béla.

Korábban írtunk arról, hogy több ezer szegedit és környékbelit tesztelhet a Szegedi Tudományegyetem annak érdekében, hogy pontos képet kapjon a koronavírus járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. Ez mintegy 3000 koronavírus tesztet jelent.

Forrás: MTI


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb