Közélet

3000 koronavírus tesztet végezhet az SZTE

Ahogyan arról tegnap röviden a Szeged365.hu is hírt adott, több ezer szegedit és környékbelit tesztelhet a Szegedi Tudományegyetem annak érdekében, hogy pontos képet kapjon a koronavírus-járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. Ez mintegy 3000 koronavírus tesztet jelent.

Mint, ahogyan arról beszámoltunk, négy nagy régióra osztják az országot, a dél-alföldi régiót, ahol az intézmény a tesztelést végzi Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megye alkotja. Vagyis ez azt jelenti, hogy az ország lakosságának közel 17%-át az SZTE orvosképzői tesztelik majd, ismertette Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

Az átfogó szűrővizsgálatba pénteken kezdenek bele a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Ehhez csatlakozott a négy hazai orvosképző intézmény is, köztük a már említett SZTE, úgy, hogy a reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával történő szűrővizsgálat-sorozatban 489 településéről, 17 778 tizennégy éven felüli lakost fognak bevonni, május elseje és 14-e között. Az ezen kritériumnak megfelelő lakosok számíthatnak arra, hogy telefonon, levélben és/vagy az Ügyfélkapun keresztül kapnak felkérést.

A sorozat menetéről bővebben Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke alább így nyilatkozott:

Arról, hogy az SZTE is csatlakozott szűrővizsgálat-sorozathoz lentebb a minap így írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb