Szegedi Arcok

Két szegedi tudóst is kitüntetésben részesített a Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia Akadémiai Díj elismerésében részesítették Németh T. Enikőt, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Általános Nyelvészeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát. Ezen kívül QP Akadémiai Kiválóság díjban részesült a járványhelyzet modellezésében fontos szerepet játszó Röst Gergely matematikus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet docense.

Az Akadémia indokolása alapján Németh T. Enikő az empirikus megfigyelésekben és elvi következtetésekben gazdag, Implicit Subject and Direct Object Arguments in Hungarian Language Use. Grammar and Pragmatics című könyve, valamint mind a magyar nyelvleírás, mind a pragmatikaelmélet számára fontos eredményei elismeréseként kapta Akadémiai Díjat.

Röst Gergely a kiemelkedő matematikai eredményeiért, a szegedi matematikai epidemiológiai iskola megteremtéséért, a járványok terjedésének modellezésére és a védekezési stratégiákra kidolgozott, innovatív matematikai módszereiért, valamint a magyarországi alkalmazott és ipari matematika fejlesztéséért veheti át elismerését a későbbiekben.

Dr. Röst Gergely

Korábban írtuk Dr. Röst Gergelyről:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb