Mindenmás

Napi pakk, kedd: matek érettségi, sunyi hétfő, hajrá Szeged!

Fedezékbe: a kedd egy sunyi hétfő, még mindig! Némi esővel és egy fincsi matek érettségivel rajtol a hét második napja Szegeden, hozzuk a legfontosabb infókat a tökéletes napindításhoz, a reggeli kávéd mellé!

ÉRETTSÉGI: MA A MATEKKAL FOLYTATÓDIK A SHOW

Ma reggel kilenc órától a közép- és emelt szintű matek érettségivel folytatódnak a 2020-as tavaszi érettségi vizsgák. Drukkolunk Neked (akkor is, ha érettségizel és akkor is, ha otthon szorítasz az érettségiző szemed fényének), az írásbeli után pedig jövünk majd a nem hivatalos megoldásokkal.

MA SZÜLETETT

111 éve született Radnóti Miklós, költő, tanár, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője. Szeged egyik legnagyobb múltú, 1898-ban alapított gimnáziuma, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium is a Nem tudhatom szerzőjének nevét viseli. Érdekesség: rengeteg világ-, Európa- és olimpiai bajnok sportoló járt ide (pl. Fodor Rajmund vízilabdázó, Tóth Balázs kendós), akárcsak olyan ismert köz- és médiaszereplők mint dr. Martonyi János külügyminiszter vagy Ördög Nóra műsorvezető.

755 éve született Dante Alighieri olasz költő, filozófiai, politikai, nyelvészeti író (Isteni színjáték), 202 éves lenne Karl Marx német gondolkodó, közgazdász, újságíró, 95 éve sírt fel először Charlie Chaplin.

Van nálunk mára egy igazi ikon a 80-as évekből: az előző szám bűvöletében ma 80 éves Lance Henriksen, Isten éltessen! A hősünk szinte mindenben játszott, ami menő volt a korszakban: Aliens, Terminator, Omen, Hellraiser. Pár dolog a színészről, amitől dobtunk egy hátast:

  • Tizenkét éves korában kicsapták az iskolából. Nem tudott olvasni egészen addig, amíg harmincéves fejjel, filmforgatókönyveket tanulmányozva, saját magától meg nem tanult.
  • Amikor James Cameron megírta a Terminátor forgatókönyvét, eredetileg Lance Henriksent akarta felkérni a címszerepre, végül egy osztrák “jött-ment”, Arnold Schwarzenegger csapta le a főszerepet.
  • Akárcsak Bill Paxton, a filmtörténelemben Henriksen a másik színész, akit egy Alien, a Terminátor és a Ragadozó is megölt. A bolygó neve: Halálban az idegen királynő okozott neki súlyos sérüléseket. A Terminátorban automata puskával terítették le, az Alien vs. Predatorban pedig maga a Ragadozó végzett vele.

78 éves Bujtor István színész, rendező és vitorlásversenyző, Bud Spencer magyar hangja.

32 éves Adele, Oscar-, Golden Globe-, valamint tizenötszörös Grammy-díjas angol énekesnő, zenész-dalszerző. Atom a csaj hangja, reggeli kávé mellé tökéletes, egyben libabőrös produkció jön (a 2.600.000.000 megtekintés azért nem rossz):

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL

Boldog névnapot Nektek: Györgyi, Viola, Irén, Judit, Erna, Piusz!

AZ IDŐJÁRÁS KEDDEN, SZEGEDEN

Pár fokkal hidegebb idő lesz Szegeden, a felhő is több lesz, sőt, csapadékra is számítani kell, bár végzetesen nem fogunk elázni, és nem kell az eső elől a kapubejárók alá menekülni.

TEGNAP ÓTA ÚJ SZABÁLYOK A NAPFÉNY VÁROSÁBAN

Rengeteg dolog változott vasárnapról hétfőre és sajnos rengeteg dolog nem: még mindig járványhelyzet van. Nagyon sok “mit lehet és mit nem” kérdés érkezett Tőletek, ezért úgy döntöttünk, összekapjuk mégegyszer, mi változott Szegeden az enyhítés keretein belül, megspékelve némi helyzetjelentéssel:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb