Közélet

Koronavírus, Szeged: az enyhítés első napja a Napfény Városában

Rengeteg dolog változott vasárnapról hétfőre és sajnos rengeteg dolog nem: még mindig járványhelyzet van. Nagyon sok “mit lehet és mit nem” kérdés érkezett Tőletek még a mai napon is, ezért úgy döntöttünk, összekapjuk mégegyszer, mi változott Szegeden az enyhítés keretein belül, megspékelve némi helyzetjelentéssel.

ÉTTERMEK, KÁVÉZÓK

Mától kinyithattak újra az éttermek, kávézók teraszai, kerthelyiségei. Bent tartózkodni csakis a vásárlás idejére (tehát amíg kikéred a söröd, sütid, elviteles ételed) lehet, bent leülni tilos, mind a vendéglátós, mind a vendég (tehát Te) büntetést kaphat érte. A teraszon viszont leülhetsz, természetesen a másfél méteres távolság megtartása itt is kötelező, akár csak a szájmaszk viselése. A teraszok tulajdonosai kötelesek úgy rendezni a helyeket, hogy meglegyen a távolság, Te pedig nem húzhatod össze az asztalokat. Apropó: a shopping center-ek beltéri “teraszai” és ételudvarai még zárva kell, hogy tartsanak, az azokban lévő büfék csak elvitelre szolgálatnak ki.

Dávid kollégánk ma 5 körül szétnézett a szegedi belváros teraszain, az élet elindult, de a sürgés-forgás (értelemszerűen) visszafogottabb volt, mint tavaly májusban:

ÜZLETEK, RUHABOLTOK, BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOK

Az üzletek immáron korlátlanul lehetnek nyitva. Az idősek vásárlására vonatkozó 9-12 óra közötti idősáv továbbra is fennmarad, bár többször volt róla szó, hogy “összébb húzzák”, végül maradt az eddigi rendszer. Ha vásárolni mész, köteles vagy maszkot húzni a boltban! A szegedi bevásárlóközpontokban szolídan, de elkezdett csordogálni az élet a mai napon, az üzletek kinyitottak, ha tömeg nem is volt, de érződött: lassan indul(hat) az élet.

https://www.facebook.com/arkadszeged/photos/a.211046502257738/3515845258444496/?type=3&theater

Az ÁRKÁD Szeged az alábbiakra kéri vendégeit:

Mindannyiunk egészsége és a zavartalan vásárlási élmény érdekében, kérjük, tartsátok be a következő szabályokat, ha bevásárlóközpontunkba látogattok:
👉tartsatok egymástól legalább 1,5 m távolságot,
👉viseljetek maszkot vagy az arcot eltakaró kendőt,
👉lehetőség szerint kártyával fizessetek,
👉élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9 óra és 12 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65 életévét betöltött személy tartózkodhat.

SZEGEDI PIACOK

Május 4-től az összes szegedi piacon, így a Mars téri piacon is bevezetik a kötelező szájmaszk vagy sál, kendő viselését vásárlás közben. Emellett a piac területén egy időben egyszerre maximum 500 vásárló tartózkodhat, ezt a beengedési pontokon egy számláló alkalmazás segítségével a piac munkatársai ellenőrzik. Amint a bent lévők létszáma eléri az 500 főt, előfordulhat 2-3 perces várakozás. A tapasztalatok szerint a bejutás ilyenkor is gördülékeny.

A ma reggeli rajt szolídan, de fegyelmezetten telt a Mars Téri Piacon:

KÖZLEKEDÉS

Továbbra is ingyenes a parkolás az egész országban, így Szegeden is (igen-igen-igen). A tömegközlekedési eszközökön köteles vagy maszkot viselni. A tömegközlekedési eszközök többségén maszkos embereket láttunk a mai napon, nagy piros pont a szegedieknek!

SPORT

A profi-, amatőr-, és tömegsportban az edzéseket, és a zártkörű sportrendezvényeket mától lehetővé tették. Így indult el Szegeden a sportélet:

EGYÉB SZABADTÉRI PROGRAMOK

Nyilván, a járványhelyzet és a gazdasági krach kellős közepén 10-ből 9 szegedinek nem az a legfontosabb dolga, hogy milyen programot szervezzen magának, ettől függetlenül klassz hír, hogy mától nyitva van a Szegedi Vadaspark és hamarosan kitárja kapuit a Sziki is.

A Vadaspark nyitásáról elsőként mi számoltunk be:

Veprik Róbert igazgató az alábbiakat kéri Tőled, ha kimész a Szegedi Vadasparkba:

  • tarts a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot
  • a vadasparki büfék asztalaihoz leülhetsz enni-inni, de itt is tartanod kell a fenti távolságot, az elhelyezett asztalokat nem húzhatod arrébb
  • a pénztárok és a büfék előtti sorban köteles vagy a jelzéseknek megfelelően állni és távolságot tartani
  • zárt helységeiben csak az azok ajtajain feltüntetett irány szerint lehet közlekedni, és azokban a szintén feltüntetett maximális létszám eléréséig szabad tartózkodni
  • a Szegedi Vadaspark területén ajánlott a szájmaszk viselése és arra kérnek, fokozottan ügyelj a megfelelő higiéniára és a fertőtlenítőszerek használatára
  • ha megoldható, arra kérnek, paypass-szal fizess
  • a Vadaspark rendezvényei és látványetetései, születésnapi programjai, külső kitelepülései jelenleg szünetelnek

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS

Elsőként írtuk meg Szegeden: mától újraindul a háziorvosi és a fogászati ellátás, a szakrendelések, az egynapos ellátások, a transzplantációk és a magánszolgáltatások is. A háziorvosi szolgáltatás és a járóbeteg-ellátás igénybe vételekor telefonon kell bejelentkeznünk és időpontot egyeztetnünk. Egyszerre csak 4 fő tartózkodhat a váróteremben, egy óra alatt maximum 4 főt lehet kivizsgálni. A sürgősségi ellátás semmilyen formában nem változik.

ÉRETTSÉGI A KORONAVÍRUS ÁRNYÉKÁBAN

Ma reggel 9-kor elkezdődtek az írásbeli érettségik Szegeden (is), melyek forgatókönyvét a koronavírus-helyzet alaposan átírta. Mutatjuk, milyen óvintézkedések között zajlanak mától a 2020-as érettségi Szegeden:

  • A tanulóknak a vizsgáknak helyet adó intézmények folyosóin és közösségi helyiségekben kötelező, a vizsga közben pedig erősen ajánlott a maszkviselés – közölte. Maruzsa Zoltán tegnap hangsúlyozta, a védekezést megszervezték, az ehhez szükséges maszkok, fertőtlenítőszerek kiszállítása megtörtént, az épületekben kitakarítottak, ellenőrizték a mosdók, közösségi területek felszereltségét.
  • Az intézményekben az érettségi alatt folyamatosan betartják a higiéniás intézkedéseket, takarítanak.
  • Az épületek kapuit, ajtóit kitámasztják, a vizsga nyitott ablakok és szellőztetés mellett zajlik.
  • A vizsgák alatt legfeljebb 10 vizsgázó lehet egy teremben, közöttük legalább másfél méter távolságot kell tartani.
  • Az idősebb, krónikus beteg pedagógusokat tehermentesítették.
  • Az államtitkár tegnap emlékeztetett rá, hogy nem kötelező részt venni az érettségi vizsgán. Rámutatott, hogy ősszel is lesz érettségi és a keresztféléves felsőoktatási felvételit is meghirdetik. “Bárki, akár reggel is dönthet úgy, hogy a vizsgát későbbre halasztja” – jelentette ki.

A mai napon elsőként magyar nyelv és irodalomból vizsgáztak a szegedi diákok, amelyek megoldásait az alábbi cikkünkben közöltük:

NŐSÜLNI AKARSZ? CSAK ÓVATOSAN…

…amúgy is. Az esküvők, istentiszteletek, szentmisék, temetések a másfél méteres védőtávolság betartásával megtarthatóak. Apropó, esküvő: augusztus 15-ig minden tömegrendezvény tiltás alatt van, így a lakodalmak is. Ergo, nősülni – férjhez menni lehet, hajnalig Kisgrófóra ugrálni már kevésbé (max otthon, édes kettesben).

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb