Közélet

Majó-Petri Zoltán, SZKT: a szegediek 80-90%-a betartja a szabályokat a tömegközlekedésben

Az első napok tapasztalatai alapján az emberek 80-90%-a betartja a tömegközlekedési eszközökön az alapvető járványügyi és távolságtartási szabályokat. A Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója szerint azonban nem mindenkit szabad leszólni, akin nincs maszk. Amíg nem kezdődik az iskola, és a nagy belvárosi IT cégek nem térnek át újra a személyes, munkahelyi munkavégzésre, addig nem vár reggeli és délutáni csúcsforgalmat a villamosokon és trolibuszokon.

Az emberek 80-90%-a betartja a járványügyi szabályokat a tömegközlekedési eszközökön. Erről beszélt a Szeged365.hu-nak Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója. Arról is beszélt azonban, hogy noha kivételek mindig vannak, nem szabad valakire csak ezért rossz szemmel nézni, mert nem visel szájmaszkot. Hiszen például egy asztmás személynek nem lehet arcot és orrot eltakaró szájmaszkot, kendőt vagy sálat viselnie. De a kormányhatározat nem sorol fel kivételeket, így aki mégis szájmaszk nélkül utazik, az szabálysértést követ el. De az SZKT-nak nincs joga intézkedni, csak ellenőrizni, és meglátása szerint a rendőrség, mint hatóság is jól végzi a feladatát.
Az emberek, úgy látja Majó-Petri, megtanulnak együtt élni ezzel a helyzettel, és az ebben a szituációban való társas kapcsolatok szabályait elsajátítják.

fotó: Szabó Dávid

Majó-Petri Zoltán azt is elárulta, az utasszám 10-20 százalékkal növekedett az elmúlt hetekhez képest, azonban ez messze nem jelent csúcsforgalmat. Az a véleménye, hogy amíg az iskolák nem indulnak újra és a nagy informatikai cégek a belvárosban nem költöznek be ismét az irodáikba, addig nem várható reggeli és délutáni sokaság a szegedi tömegközlekedési eszközökön.

A belvárosi parkolók ellenben, az ingyenes parkolás miatt is, 96-98%-ban telítettek. A belvárosban jelenleg, árulta el Majó-Petri, nem igazán lehet szabad parkolóhelyet találni.

fotó: Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb