Közélet

Orbán Viktor: nem valószínű, hogy a nyári szünet előtt újraindul az oktatás (frissítve)

“Szép eredményt értünk el az élet újraindításában, de nem szabad átesni a ló túloldalára” – kezdte ma reggeli Kossuth Rádiós beszélgetését Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, nem látja a feltételeit annak, hogy a nyári szünet előtt újaindul a megszokott iskolai oktatás, szó volt a munkanélküliségről, az Európai Unióról és a Pest megyei korlátozásokról is.

NEM SZABAD ÁTESNI A LÓ TÚLOLDALÁRA

Orbán Viktor miniszterelnök a beszélgetés elején azt mondta, hogy akkor lesz elégedett, ha megöltük a vírust, és az csak akkor teljesül, ha lesz vakcina. Továbbra is fontos, hogy megfontoltak legyünk. Nem szabad átesni a ló másik oldalára, és nem szabad úgy tenni, mintha megszűnt volna a járvány – tette hozzá. 

NEM LETTÜNK VIROLÓGUS SZAKEMBEREK

“Maradjunk a saját kaptafánknál, ne higgyük, hogy virulógusok lettünk” – jelentette ki a kormányfő, aki többször kitért arra, hogy a politikusok és az újságírók hagyjanak teret az orvosoknak, tudósoknak, virulógusoknak. “Ne higgyük, hogy már jobban értünk hozzá, mint akiknek ez a szakmája” – mondta. A kormányfő közölte, hogy az orvosok sokkal óvatosabbak, mint az átlagemberek.

BUDAPEST: A JÖVŐ HÉTEN DÖNTIK EL, MI LEGYEN

“Amíg nem csökken Budapesten és Pest megyében a halálozások száma, addig nagyon óvatosnak kell lenni” – Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy a maszk használata és a védőtávolság megtartása továbbra is nagyon fontos. Mi mindig az élet oldalán állunk, és az élet újraindítása mellett állunk, de sokan azt mondják, hogy óvatosnak kell lenni. Amíg nem csökken Budapesten és Pest megyében a halálozások száma, addig nagyon óvatosnak kell lenni – mondta a kormányfő. Az újabb intézkedésekről jövő héten dönt a kabinet. 

LE A KALAPPAL A SZÜLŐK ÉS A PEDAGÓGUSOK ELŐTT

Nagyon nagy eredmény a digitális oktatásra való átállás – mondta a miniszterelnök. Nagyon sok tapasztalatot sikerült összegyűjteni, kiváló tanáraink vannak, és sikerült átállni a digitális oktatásra, nagyon kevés zökkenő volt, és ilyen sehol nem volt Európában – mondta a kormányfő. Orbán Viktor dícsérte a szülőket és a pedagógusokat, az érettségi lebonyolítása is jól sikerült, és a diákok 3 százaléka mondta, hogy nem ment el. Jól vizsgázott az oktatási rendszer. 

LESZ ISKOLA A NYÁRI SZÜNET ELŐTT?

A miniszterelnök szerint egyelőre nem látni a feltételeit annak, hogy a nyári szünet előtt újaindulhasson a megszokott iskolai oktatás. A szülők nagyon kevesen adják be a gyerekeiket az intézményekbe. “Egyelőre nincsen nagy nyomás rajtunk ebben az ügyben” – tette hozzá. 

MAGYARORSZÁG CSAK MAGÁRA SZÁMÍTHAT

Orbán Viktor elmondta, hogy folyamatosan figyelte az egészségügyi eszközök beszerzését. A légihíd működik, több hónapra elegendő eszköz van, de saját gyártás nélkül nincs biztonság. Folyamatos a védekezéshez szükséges eszközök gyártása, vagy éppen a felkészülés erre – mondta a kormányfő. Ha igazán nagy baj van, akkor Magyarország csak saját magára számíthat. Azt kell bizonyítani ebben a válságban, hogy a magyar állam hűséges a magyar állampolgárokhoz. Orbán Viktor az egészségügyi védőeszközök beszerzéséről azt mondta, hogy nem a mostani az első válság, amit látott. “Azt kell bizonyítani ebben a válságban, hogy a magyar állam hűséges a magyar állampolgárokhoz – tette hozzá. Ha baj van, akkor nem hagyja őket magára” – mondta a kormányfő. 

MAGYAR KORMÁNY VS EURÓPAI UNIÓ

“Nem akarunk egy európai birodalom részévé válni, és a birodalomépítők be akarják törni a nemzetállamokat egy keretbe” – nyilatkozta a miniszterelnök az unió és a magyar kormány aktuális konfliktusáról, majd hozzátette: “…mi nem akarunk feloldódni semmilyen birodalomban.” Az Európai Néppárt vezető politikusainak írt levélről kijelentette, hogy egyre nehezebb “a médiákból megbízható híreket begyűjteni egy másik országban zajló folyamatról”, jelen helyzetben pedig “mi ismerjük a valóságot, ők meg nem ismerik” – utalt a magyar koronavírus-törvény körül kialakult európai kritikákra. Donald Tusk leveléről azt mondta, nehéz eldönteni, mikor hogyan reagáljon az ember, mert normális esetben, ha valakit megrágalmaznak, akkor odamegy és megkéri az illetőt, hogy fejezze be. Amikor ez tizedszer is megtörténik viszont, akkor megrántja a vállát és nem megy oda többet, mert azt mondja, hogy bolod lyukból bolond szél fúj. 

A MUNKAHELYEK ELVESZTÉSÉNÉL VAN A BAJ

Márciusban 5,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés, erre Orbán Viktor azt mondta, hogy az áprilisi adatok még rosszabbak, “brutálisak” lesznek. Szerinte a májusi adatok is rosszak lesznek, viszont ha minden jól megy, a júniusi számok már sokkal jobbak lesznek, mint a májusiak és az áprilisiak. “Egy nehéz időszakon megyünk keresztül” – tette hozzá. A munkahelyek elvesztésénél van a baj. “Annyi munkahelyeket hozunk létre, amennyit a vírus elpusztít. Ma készen állunk arra, hogy 200 ezer közfoglalkoztatottat ellássunk. A hadsereg és az állami cégek is készen állnak” – tette hozzá. 160 ezer olyan magyar van, aki elvesztette a munkáját és segítséget kér.

JÖNNEK A FEJLESZTÉSI HITELEK

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy beruházásokra és fejlesztésekre van szükség, mert csak abból lesz munkahely. A magyarokat ahhoz kell hozzásegíteni, hogy képesek legyenek a cégeiket fejleszteni, éppen ezért ezermilliárdos összegekben adnak fejlesztési hiteleket, bértámogatásokat, és fejlesztési forrásokat – tette hozzá. Mi egy munkaalapú gazdaságot építünk – mondta a miniszterelnök. Az a gondolkodásmód, ami 2010 után kihúzott minket a bajból, az most is segíteni fog. 

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tudod végighallgatni.

Forrás: Kossuth Rádió, MTI, Origo.hu, Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb