Közélet

SZTE: új koronavírus elleni szer klinikai vizsgálata indul Szegeden

Egy ígéretes antivirális szer veheti fel a harcot a Covid–19 vírussal szemben, melynek vizsgálata a Szegedi Tudományegyetemen indul el. A kutatás része annak a 30 szegedi, koronavírussal kapcsolatos projektnek, melyekről tegnap számoltunk be:

„A Szegedi Tudományegyetemen az elmúlt két hónap alatt több mint 30 orvos- és egészségtudományi kutatást kezdeményeztek. Ezek közül az egyik legjelentősebb egy ígéretes antivirális szer, a súlyos vagy kritikus állapot elkerülését célzó Favipiravir klinikai vizsgálatának előkészítése és koordinálása, melyen a HECRIN konzorciumon belül a Szegedi Tudományegyetem szakemberei is dolgoznak” – fogalmazott Bende Balázs, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Iroda szakmai vezetője.

Transzlációs modellben történő fejlesztések révén lehetővé válik például az élő természettudományok összekapcsolása a klinikummal. Ez annak az alapkutatásnak a klinikai alkalmazásba való átültetését is segíti, amely során egy speciális sejtfelszíni struktúrát azonosítottunk. Ennek szerepe lehet a vírus sejtbe jutásában, sőt ez a fehérje akár, mint egy keringő „mágnes” is használható lenne a vírusok összegyűjtésére – közölte az SZTE.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb