Mindenmás

Napi Pakk, kedd: masszív lehűléssel támad a sunyi hétfő Szegeden

Ugye nem felejted? A kedd egyenlő a sunyi hétfővel. Masszív lehűléssel, 12 fokos hőmérsékleti csúccsal és a természettudományos tárgyak vizsgáival érkezik a hét második napja, hozzuk a legfontosabb napindító infókat a reggeli kávéd mellé!

AKKORÁT ESIK A HŐMÉRSÉKLET, MINT AZ ÓLAJTÓ

Hétfő: 29 fok. Kedd: 12, maximum. Erőteljes lehűlés érkezett, ha érzékeny vagy a hidegfrontra, vigyázz magadra. A Köpönyeg.hu grafikonja így fest a következő pár napra:

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL: A MAI NÉVNAPOSOK

Isten éltessen, ha így hívnak:

  • Pongrác
  • Gyöngyi
  • Johanna
  • Dalma
  • Viktor
  • Germán
  • Nerina

ÉVFORDULÓK, SZÜLINAPOS ARCOK

383 éve, hogy Pázmány Péter bíboros, esztergomi érsek Nagyszombatban megalapította az első tartósan működő magyar egyetemet, irányítását a jezsuita rendre bízta. Ekkor még nem sejthette, hogy 2020-ra a Szegedi Tudományegyetem Round University Ranking 2020-as felsőoktatási ranglistáján mindenben verni fogja a hazai mezőnyt.

113 éve született Katharine Hepburn, Oscar díjas amerikai filmszínésznő, 58 éves Emilio Estevez (Haláli Fegyver), 54 Stephen Baldwin (Édes hármas) és 49 éve nősült meg Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere, egyben a rocktörténet egyik legnagyobb arca (szó szerint).

ÉRETTSÉGI: JÖNNEK A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK

Az idei érettségi második hetében jönnek a természettudományos tárgyak vizsgái is. AZ Eduline.hu összekapta, mire kaphattok pontokat a kémia érettségin és mennyi időtök lesz a feladatokra.

A középszintű kémiaérettségi 120 perces összesen 100 pontért, az emelt szintű vizsga pedig 240 perces szintén 100 kpontért. Az írásbeli feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket tartalmaz. Az írásbeli feladatsor tartalmi összeállításánál meg kell jelennie a környezetkémiai és a hétköznapi élettel kapcsolatos, praktikus szemléletmódnak. Az írásbeli feladatsorben lehetnek feleletválasztásos kérdések, táblázatkiegészítés; reakcióegyenletek kiegészítése, elemző feladatok (kísérletelemzés, táblázatok, illetve diagramok elemzése), esettanulmány típusú problémafeladat és számítási feladatok is – áll az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Ezen felül az írásbeli feladatsor összeállításában a következő arányok érvényesülnek:

  • A számítási feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak mintegy 20-40%-át teszi ki: annak, aki az alternatív feladat számításos formáját választja, legfeljebb 40%, annak, aki az elméleti jellegű kérdést oldja meg, 20% körüli érték.
  • Az elméleti feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak 60-80%-át teszi ki.
  • A feleletválasztásos kérdések pontaránya az elméleti feladatokon belül minimum 15%.
  • Az alternatív feladat pontszáma az összpontszámnak legfeljebb 15%-a lehet.
  • Egy-egy feladat maximális pontszáma nem haladhatja meg az írásbeli feladatsor összpontszámának 20%-át

Az írásbeli feladatsor az egyik feladat esetében két alternatívát kínál: az egyik inkább kémiai anyagismeretet igénylő, a másik számítási feladat.  A vizsgadolgozat megfelelő helyén a vizsgázónak meg kell jelölnie, hogy a választásra felajánlott részben melyik feladatot választotta.

KERÜLJ KÉPBE: A HÉTFŐI NAP LEGFONTOSABB ESEMÉNYEI

A tegnapi, ergo legfrissebb koronavírus számok így festenek (a ma reggelieket kevéssel 7 után szállítjuk majd): 21 új fertőzött az országban, 1 regisztrált beteg Csongrád megyében. Müller Cecília szerint sikerült ellaposítani a járványt: Magyarországon az EU alsó harmadában van az elhunytak száma. Eddig nem mutattak ki többlethalálozást az elhunytak más években átlagos számához képest. 

Müller Cecília hétfői nyilatkozata:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb