Szegedi Arcok

„Lábon kihordtam a koronavírust” – exkluzív interjú az SZTE már gyógyult hallgatójával

A szegedi Sok Bence, az SZTE-BTK anglisztika szakos hallgatója április 23-án tudta meg, hogy elkapta a koronavírust. Bencét lakótársa – aki egy szegedi egészségügyi intézmény dolgozója – fertőzte meg. Sok Bence első kézből ismertette az új koronavírus és a rendszer nem teljesen zökkenőmentes kapcsolatát.

Bence lakótársa április 2-án tudta meg, hogy megfertőzte a koronavírus. Ezt követően az SZTE hallgatóját, mint közvetlen kontaktot többször is tesztelték. Az április 20-án végzett, majdnem utolsó tesztje még negatívnak, majd a 22-én végzett azonban sajnos pozitívnak bizonyult. Exkluzív interjú.

Szeged365: Mikor és hogyan derült ki, hogy koronavírusos vagy?

SB: A lakótársamtól kaptam el, aki az egyik szegedi egészségügyi intézményben dolgozik. Április másodikán mutatták ki nála a koronavírust, ezt követően vele együtt én is, mint közvetlen kontakt megkaptam a két hétre szóló, kötelező, hatósági házi karantént, illetve rajtam is többször elvégezték a tesztet. A második hétvégén jártunk akkor, amikor április 20-án az utolsó előtti tesztem még negatív, 22-én az utolsó viszont már pozitívnak bizonyult. Így aztán újabb két hét kötelező hatósági házi karanténra kényszerültünk mind a ketten, amely idő alatt szintén többször teszteltek bennünket.

Fotó: Szabó Dávid

Szeged365: Mely tüneteit produkáltad a betegségnek?

SB: Rendkívül fáradékony voltam, nehezen és keveset tudtam aludni, ez pedig alapjaiban véve megborította az alvási menetrendemet is. Emellett, bizonyos időközönként a fejem is erősen fájt. Azt gondolom azonban, hogy ezek a tünetek messze nem olyan vészesek. Sőt, kijelenthetem, hogy gyakorlatilag tünetmentesen, lábon kihordtam a koronavírust. A bezártság és a naphiány jobban megviselt.

Szeged365: Milyen szabályok és intézkedések között hordtad ki mindezt?

SB: Az elmúlt egy hónapban nagyjából olyan 6-7 tesztelésen estem át, bizonyos időszakonként, blokkokban. Egy tesztelés alkalmával két mintát vettek, egyet a garatból és egyet az orrból. Egyik sem volt kellemes, sőt. A hatósági házi karantén ideje alatt azonban a rendőrök egyetlen egyszer sem ellenőriztek le bennünket, az a papír, ami pedig elméletileg arra szolgál, hogy az ajtónkra ragasztva jelezze a körülöttünk élőknek, hogy megfertőződtünk az új koronavírussal, nem érkezett meg.. És a hatósági adategyeztetés is csak telefonon zajlott.

Fotó: Szabó Dávid

Szeged365: Ez azonban azt jelenti, hogy a történelmet író világjárvány apró kis töredéke lettél.

SB: Így van, bár véleményem szerint a koronavírus-járvány és annak minden velejárója egy kicsit túl lett hype-olva. Ez az, ami történelmet ír.

Szeged365: És végül, hogyan vészelted át a közel öt héten át tartó bezártságot?

SB: Az, hogy nem voltam egyedül sokat segített. Ám ahol ez előny volt, ott hátrányt is jelentett. Például az élelmet a gondnok szerezte be nekünk. És dolgozni sem tudtam. Annak ellenére viszont, hogy néhány napja immár gyógyultként vagyok nyilvántartva, igyekszem a legnagyobb óvatossággal visszatérni a hétköznapokba, tekintettel másokra és önmagamra is. Habár, az orvos az utolsó vizsgálat során azt mondta: a szervezetem immunissá vált a különböző fertőzésekre és vírusokra, ami azt jelenti, hogy ezt követően sokkal kisebb az esély arra, hogy másodszor is megfertőzzön vagy esetleg ledöntsön az új koronavírus és a hozzá hasonló, nagy kaliberrel bíró járványok, mint például az influenza.

Fotó: Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb