Mindenmás

Magyarország második legboldogabb városa: Szeged!

Magyarország második legboldogabb városa: Szeged! Naná! Nem hiába, hiszen ez az a hely, ahol mindig pezseg az élet, ahol többnyire tényleg mindig ragyog a nap és, ahol soha, senki sem unatkozik.

Ám az ELTE Pozitív Pszichológia Kutatócsoportjának internetes vizsgálata alapján az is kiderült, hogy nem csak itt, hanem az egész megyében boldogabbak az emberek, mint bárhol máshol az országban.

A Jobb Veled a Világ Alapítvány támogatásával megvalósult felmérés, amit Bagdi Bella vezetett régiókra bontva tárta elénk, hogy hol és mennyire boldogok a magyar emberek. Emellett a 2016 óta évente elkészülő boldogságtérképpel nyomon követhető a hazai jóllét szint trendje is.

Grafikon: Szeged.hu

A legboldogabb város Székesfehérvár lett, a második azonban a miénk! Másodiknak lenni pedig, mint tudjuk: már majdnem első.

A felmérésben a megyék közül Győr-Moson-Sopron, Veszprém megye előzi meg Csongrád megyét. De a kutatásból az is kiderült, hogy a kistelepülésen élők sokkal vidámabbak.

És a közzétett datok alapján arra is fény derült, hogy a Budapesten élők boldogságszintje továbbra is a magyar lakossági átlag alatt van és ez a mentális egészség és a pszichológiai immunitás vonatkozásában is igaznak bizonyult.

Az idei felmérésen Magyarország 962 településéről összesen 7863, 17–92 éves férfi és nő vett részt. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására, valamint a karaktererősségek vizsgálatára.

Fotó: Jobb Veled a Világ

Az adatok lehetőséget adtak a férfiak és a nők, a különböző életkori csoportok, a különböző családi állapotú, az anyagi jólét eltérő fokán élő, a különböző iskolai végzettséggel és foglakozással bíró személyek boldogság, élettel való megelégedettség, globális jóllét és mentális egészség szintjének összehasonlítására.

A kutatás alapján megállapították, hogy a magyar lakosság globális jóllét szintje 2019–2020-ban a 2016–2018 közötti időszakban mért értékekkel megegyező. A World Happiness Report 157 országot vizsgáló 2020-as jelentése azonban azt mutatja, hogy a magyarok boldogság szintje a korábban említett időszakhoz képest nőtt, minek köszönhetően a vizsgált 157 ország rangsorában immár nem a 62. helyet, hanem az 53-at foglalja el.

Forrás: Szeged.hu, Boldogságprogram.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb