Közélet

Az aktív koronavírussal fertőzöttek 60%-a budapesti vagy Pest megyei

Az aktív koronavírussal fertőzöttek számának 60%-a budapesti vagy Pest megyei – emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: az összes aktív fertőzött közül 688-an vannak kórházban, 431 beteget Budapesten kezelnek, 45-en szorulnak lélegeztetőgépre. A megyében azonban megugrott a fertőzöttek száma.

Müller Cecília hangsúlyozta: kedvezőek a járványügyi adatok – fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma -, és kedvező képet mutatnak a magyar orvosképző egyetemek által végzett reprezentatív szűrővizsgálat részeredményei is.

Szólt az óvodai és bölcsődei gyermekfelügyelet szabályairól. Mint mondta, fontos megtanítani a gyerekeket a személyi higiénés szabályokra, például a helyes kézmosásra vagy a papírzsebkendő használatára. Azt is kérte, hogy a gyerekek játékai közül csak azokat használják, amelyek fertőtleníthetők, és ezeket legalább naponta tisztítsák vírusölő hatású fertőtlenítőszerrel.

Archív

A munkahelyvédelmi bértámogatási program iránt a könnyítéseknek köszönhetően egyre nő az érdeklődés – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Bodó Sándor elmondta, hogy eddig több mint 5400 vállalkozás nyújtott be kérelmet, közel 72 ezer munkavállalóra vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy dolgozóként átlagosan több mint 160 ezer forint állami támogatásra pályáztak eddig a cégek és a munkavállalók közösen – mutatott rá.

Illusztráció

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a kérelmeket továbbra is várják, hiszen a veszélyhelyzet nem szűnt meg. Az érdeklődök részletes tájékoztatást a munka.hu oldalon találnak.

Újabb védőeszköz-szállítmányok érkeztek a kórházakba – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: kedden 37 helyszínre – 26 kórházba és a védekezésben résztvevő 11 szervezethez – szállítottak ki egyéni védőeszközöket.

A kórházakban a kórházparancsnokok fogadták a szállítmányokat, a védőeszközöket bevételezték, készletnyilvántartásba vették, és a későbbiekben ellenőrzik a felhasználásukat – közölte.

Archív

Ismertette: már 535 hatósági házi karanténban levő ember vállalta, hogy a hatóság elektronikusan ellenőrizze őt. Jelenleg 499-en vannak, akiket így ellenőriznek – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint kedden 726 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 11 053 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. Kedden 26 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

Vidéken a védelmi intézkedések új szabályait ellenőrzi a rendőrség, kedden 55 szabályszegést tapasztaltak, ebből 41 figyelmeztetéssel, 10 helyszíni bírsággal, 4 pedig feljelentéssel zárult. A május 4-étől életbe lépett új szabályok be nem tartóival szemben eddig 673 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.

A határforgalomról szólva elmondta: teherforgalomban a belépőoldalon Hegyeshalomnál másfél, Tompánál 2, Röszkénél 3, Csanádpalotánál és Csengersimánál 1-1 órás, míg kilépőoldalon Csanádpalotánál 2 órás várakozásra kell számítani. Személyforgalomban Nagylaknál belépőoldalon 2 órát kell várakozni.

Archív

Arra a kérdésre, hogy milyen szabályok vonatkoznak arra, aki a külföldön található nyaralójába látogat el és onnan tér vissza Magyarországra, Kiss Róbert azt mondta: elsődlegesen azt tanácsolják, hogy külföldi utazást megelőzően a konzuli szolgálat honlapján ellenőrizzék az emberek, hogy az adott országba lehetséges-e a beutazás. Hozzátette: a hatályos szabályok szerint a külföldről hazatérő magyar állampolgárok a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át.

Fotó: hirmondo.ro

Ha felmerül velük szemben a fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba kerülnek. Ha nem merül fel fertőzésgyanú, akkor elrendelik velük szemben a hatósági házi karantént. Megjegyezte: mentesül a hatósági házi karantén alól az, aki meggyógyult a fertőzésből és tünetmentes, valamint az, aki igazolja, hogy külföldön 14 napos, vagy azt meghaladó járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt. A hatósági házi karantén elrendelése alól különös méltányosságot az elrendelő járványügyi hatóságtól lehet kérni – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb