Közélet

Merkely Béla, Semmelweis Egyetem: “A járvány gyakorlatilag megszűnt!”

“A járvány gyakorlatilag megszűnt, de a járványveszély nem múlt el” – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki szerint a kedden ismertetett koronavírustesztek eredménye a szakmabelieket is meglepte. A szakember szerint a zárt intézményeket nem számolva 240 és 7000 között lehet a jelenlegi fertőzöttek száma az országban.

A rektor ötszörös előfordulási rátát várt, ehhez képest a hazai orvostudományi egyetemek (így az SZTE által is) végzett 8276 tesztből mindössze 2 lett pozitív.

Az adatok alapján március utolsó és április első hete volt a legveszélyesebb időszak, Merkely szerint ekkor dőlt el, hogy lecsendesedik a járvány vagy olyan irányt vesz, mint Olaszországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Belgiumban vagy épp az Egyesült Államokban.

A rektor ezt követően tett egy nagyon fontos (igazából történelmi) kijelentést:

“A lakosság rendkívül fegyelmezett viselkedésével el tudtunk jutni oda, hogy annyira csökkent a kontaktusok száma, hogy a vírus reprodukciós rátája leesett, és a járvány gyakorlatilag megszűnt. A járványveszély viszont nem múlt el.”

A Semmelweis Egyetem rektora azt tanácsolja, mindenki próbáljon egy kicsit úgy élni, mint előtte, de senki ne feledje, minek a közelében voltunk. Ez egyet jelent a maszkviselés folytatásával, de a nyarat is ki kell élvezni, mondta. Merkely – az eddig elvégzett egyetemi tesztekre alapozott – becslése alapján a magánlakásokban élőknél, tehát a zárt intézményeket nem számolva 240 és 7000 között lehet a jelenlegi fertőzöttek száma az országban. (Forrás: Magyar ATV, Index.hu)

Apropó.

Volt, aki pár nappal már megelőzte a SOTE rektorát, egy Szeged365.hu interjúban. Az alábbi beszélgetésünket eddig már több, mint 134.000 (!) – en olvastátok el, illetve eddig már 48.000 – en (!) kedveltétek azt:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb