- Hirdetés -
Közélet

KSH: növekszik a magyar gazdaság, de előrejelzéselk szerint hamarosan lehet érezni a járvány hatásait

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,0 százalékkal nőtt az első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág termelésére kedvezőtlenül hatott, de a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar továbbra is a növekedés húzóerejét adta az első negyedév egészét tekintve – tették hozzá.
Az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék volumene 2020 első negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. Friss becslésében a KSH 1,0 százalékról 0,7 százalékra csökkentette a tavalyi utolsó negyedév GDP-növekedési adatát.


- Hirdetés -
Egyre több szolgáltatás újraindul az országban és Szegeden. A koronavírus hatását azonban hosszú ideig lehet majd még észlelni (Fotó: Szabó Dávid)

Lábjegyzetben megjegyzik, hogy a koronavírus-járvány által okozott rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan, gyors változásokat okozott, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak. Ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát.

Ahogy az Index írja, az idei első negyedév adataiban valamelyest már látszanak a koronavírus hatásai, de a következő három havi, tehát az áprilisra, májusra és júniusra vonatkozó adatok mutathatják majd igazán a drasztikus visszaesést, hiszen a vízválasztónak tekinthető kijárási korlátozás csak március 28-tól, tehát a vizsgált időszak végétől lépett életbe.

Forrás: MTI; Index


- Hirdetés -

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb