- Hirdetés -
Közélet

Lehetőségekkel és reményekkel teli Magyarország és Szerbia kapcsolata

Lehetőségekkel és reményekkel teli Magyarország és Szerbiaj0všbeni kapcsolata, hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken Belgrádban, miután tárgyalt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Vučić a közös sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar kormányfővel a gazdaság, a sport, a kultúra és a diplomácia területét érintő kérdésekről és együttműködési lehetőségekről is szó esett.


- Hirdetés -

Beszéltek a Budapest-Belgrád és a Szabadka-Szeged-Baja vasútvonal kiépítéséről, valamint a koronavírus-járvány elmúltát követően a gazdaság újraindításáról mindkét országban, illetve arról is, hogyan léphetnek fel esetleg a szerb és a magyar cégek közösen a piacon.


- Hirdetés -
Fotó: esoerdo.hu

Rámutatott, hogy a két ország kapcsolatai történelmi csúcson vannak az élet minden területén. Mint mondta, hálás Orbán Viktornak, amiért néhány évvel ezelőtt volt bátorsága ahhoz, hogy ezeket a kapcsolatokat elkezdje építeni. A gazdasági kapcsolatok sem voltak még ilyen jók, tavaly 1,7 milliárd eurós kereskedelmi forgalmat bonyolított a két ország, és a koronavírus-járvány ellenére az idei év első harmadában további növekedés volt tapasztalható.

Aleksandar Vučić köszönetet mondott minden magyar befektetésért Szerbiában. Rámutatott, hogy a magyar vállalkozók nemcsak a magyar lakta településeken fektetnek be, hanem az ország teljes területén, például a dél-szerbiai Ariljében málnafeldolgozó-üzemet építettek.

Fotó: presednik.rs

Ezenfelül megköszönte Magyarország támogatását Szerbia európai integrációja során, kiemelte, hogy a magyar uniós biztos sokat segít Szerbia előrelépésében. “Meg vagyunk győződve arról, hogy magyar segítséggel megvalósulhat Szerbia európai jövője” – húzta alá.

Újságírói kérdésre válaszolva Aleksandar Vučić elmondta: Magyarország mindig Szerbia mellett állt, rengeteget fektetett Szerbiába, csak javultak a kétoldalú kapcsolatok, nem volt Magyarországnál hangosabb szószóló Európában Szerbia mellett, és Magyarország akkor is Szerbia mellett állt, amikor más országok Belgrád kisebbségpolitikáját bírálták, ezért Szerbia csak hálás lehet Budapestnek és Orbán Viktornak. A magyar miniszterelnök volt az egyetlen, aki ki merte mondani, hogy nagyobb szüksége van az Európai Uniónak Szerbiára, mint Szerbiának az Európai Unióra – húzta alá.

Fotó: Szabad Magyar Szó

Aleksandar Vučić köszönetet mondott továbbá Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, amiért hidat képez a két ország között, ahogy a Szerbiában élő magyarok is hidat képeznek, összekötő kapcsot jelentenek a két nép között.

Forrás: MTI


- Hirdetés -
- Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb