Kikapcs

Szeged Napja 2020: így indult a Szegedi Borfesztivál, 1994-ben! Exkluzív interjú az egyik alapítóval

Isten éltessen, Pusi! A Szegedi Borfesztivál alapítója, a szegedi rendezvény- és gasztrovilág ikonikus alakja, Puskás László ma ünnepli 64. születésnapját, pont aznap, amikor a XXVI. Szegedi Borfesztivál is indulna… sorsszerű, nem? Elcsíptük a szülinapos, szegedi legendát egy exkluzív interjúra, szövegben és hangban is mesélünk: így indult 1994-ben a kedvenc dzemborink!

Szeged Napja 2020, a Szeged365 csapatával! Imádott városunk 1719. május 21-én kapta vissza szabad királyi városi címerét, tehát az idén 301. alkalommal ünnepeljük meg a Napfény Városát! Az idei alkalom a koronavírus árnyékában más, mint az eddigiek: elmarad a 10 napos ünnepségsorozat és vele együtt a XXVI. Szegedi Borfesztivál is. Elmarad, fizikailag. Lélekben viszont újra a Széchenyi térre repítjük a Szeged365.hu olvasóit, május 15-24. között, 10 napon át ismert szegediekkel és a rendezvény kedvenc borászaival elevenítjük fel a legromantikusabb vagy éppen legőrültebb borfeszt-élményeiket, nomeg startol a Csakazértis Borfeszt játékunk, rengeteg mennyei nedűvel! Isten éltessen Szeged!

EXKLUZÍV INTERJÚ PUSKÁS LÁSZLÓVAL, A SZEGEDI BORFESZTIVÁL EGYIK ALAPÍTÓJÁVAL

Hangban:

…és írásban:

Sz365.: Isten éltessen, Pusi! Hogyan, mikor és kinek a fejéből pattant ki anno a Szegedi Borfesztivál ötlete?

PL.: Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! Igazából most a Széchenyi téren kellene az olvasóitokkal ünnepelnünk…. A 90-es évek első felében italnagykereskedő voltam, egyben a régi, szegedi sörfesztiválokat szerveztem. 1994-ben Dlusztus Imre borszakértő és író barátom dobta fel a labdát: “mit szólnál hozzá Pusikám, ha a sör mellé szerveznénk egy borfesztivált is?” Összedugtuk a fejünket, majd a koncepciónkkal meglátogattuk Csege haverunkat (Csonka Gábor, a Mars Téri Piac egykori igazgatóját), aki azonnal odaadta a Mars téri “N” pavilont, nem sokkal később már indulhatott is az első Szegedi Borfesztivál szervezése.

Sz365.: Mekkora volt az első Szegedi Borfesztivál?

PL.: Kicsiben indult, 500 négyzetmétert építettünk be standokkal. 12 borászunk volt, a csongrádi és villányi arcok mellett ott volt a Szegeden akkor még működő Dél-Alföldi Pincegazdaság is, kétféle borral.

Sz365.: Milyen volt a folytatás?

PL.: 95-ben a Mars térről a Hágiba költöztünk át Iglódi Feri barátunkhoz, a 95-ös és 96-os borfesztivált itt, a kertjükben rendeztük meg. 97-ben én kiszálltam a szervezésből, megegyeztünk Csegével, hogy én viszem tovább a Szegedi Sörfesztivált, ők pedig a Szegedi Borfesztivált. A következő évben átköltöztették a Széchenyi térre, ami akkorát durrant, hogy mind férőhellyel, mind a borászok számát tekintve alig bírták a srácok az iramot. Csege utódja, Katona András is nagyon odatette magát, elkezdték külföldön, főleg a Vajdaságban is népszerűsíteni, igazi szegedi sikersztori lett az egész.

Sz365.: Sosem faroltál ki teljesen a Szegedi Borfesztiválból, amióta nem vagy benne a szervezésben, ott vagy, mint vendéglátós, nélküled tényleg nincs fesztivál. Mit érzel most, hogy a járvány keresztülhúzta mindannyiunk számításait és törölni kellett az eseményt?

PL.: Nagyon rossz érzés. A fesztivál törlése üzletileg is egy kisebb csőd mindenkinek, aki ott lett volna. Én azt mondom, legyen egészség, legyen túl ezen az egészen. Egy kicsit most kiszáradunk, de arra kérek minden szegedit, hogy esténként, a törölt Szegedi Borfesztivál ideje alatt koccintson egyet arra, hogy maradjon egészséges mindenki, hogy jövőre mindannyian épen térhessünk vissza a Széchenyi térre. Hozzátenném, Németh úr (Németh István, ügyvezető, Szegedi Városkép és Piac Kft.) és Zsolti (Vas Zsolt, a fesztivál első embere) mindent megtettek, az idén is profi volt a szervezés. A szervezőkkel és a borászokkal is baráti, családi a kapcsolat, amikor az első hír megjött arról, hogy törölhetik a rendezvényt, kb. 150 telefont kaptam.

Sz365.: Nem illik rákérdezni, hány éves vagy… inkább arról faggatlak, jövőre hanyadik születésnapodra koccintunk a Borfeszten?

PL.: 65! Remélem, addigra már nyugdíjasként üdvözölhetlek Benneteket a Széchenyi téren!

Köszönjük szépen Puskás Lászlónak, Dlusztus Imrének és Csonka Gábornak, hogy 26 éve útjára indították a csodát! Csakazértis Borfeszt, virtuálisan, lélekben, otthonról, mától a Szeged365.hu-val:

Fotók: Szegedi Borfesztivál FB, Puskás László, Szabó Dávid (Szeged365.hu)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb