Közélet

Nemzetközi konzorcium alakul a szegedi lézerközponttal a tudományos projektek működtetésére

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS-ot a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet Brüsszelben, tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

A közlemény szerint a tudomány fejlődésének következménye, hogy a tudományos nagyberendezések beruházási költségei olyan mértékben megnőnek, hogy ezek előteremtéséhez elengedhetetlenek a nemzetközi együttműködések. Az Európai Unióban ezért hozták létre az európai kutatási infrastruktúra konzorcium formát, ami arra szolgál, hogy jogi-adminisztratív keretet biztosítson az adott nagyberendezés nemzetközi működtetéséhez.

A szegedi ELI-ALPS mellett a csehországi és romániai társintézményeket egybefogó ELI-projekt (Extreme Light Infrastructure) szempontjából fontos lépés, hogy pénteken a koordinációval megbízott cseh szakemberek Csehország, Magyarország, Olaszország és Litvánia, mint alapító tagok képviseletében Brüsszelben benyújtották az ELI-ERIC megalapítására vonatkozó kérelmet.

“Ez a kérvény, egy tervezéssel és építéssel eltöltött évtized után, igen fontos mérföldkő” – kommentálta az eseményt Prágában Allen Weeks, az ELI Delivery Consortium főigazgatója. “Így végre lehetőség lesz arra, hogy megalakítandó konzorcium koordinálja a közös felhasználói programokat és a technikai működést” – tette hozzá a szakember.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb