GasztroSzegedi Arcok

Szeged Napja 2020: Frittmann János szerint Szeged a magyar borfesztiválok fővárosa

A kiemelkedő borász, Frittman János szerint Szeged a borfesztiválok fővárosa. A helyiek körében igen kedvelt, több, nagyobb sikerre is szert tevő borász elmondása szerint sokat köszönhet Szegednek és a szegedieknek, akik mára kifinomult borkultúrával rendelkeznek. Kínálatuk közül ugyanis több bort először itt, a Szegedi Borfesztiválon mutattak be, amivel aztán országos sikerre tettek szert. Emellett pedig rengeteg élmény, emlék és barátság fűzi a Napfény Városához.

Szeged Napja 2020, a Szeged365 csapatával! Imádott városunk 1719. május 21-én kapta vissza szabad királyi városi címerét, tehát az idén 301. alkalommal ünnepeljük meg a Napfény Városát! Az idei alkalom a koronavírus árnyékában más, mint az eddigiek: elmarad a 10 napos ünnepségsorozat és vele együtt a XXVI. Szegedi Borfesztivál is. Elmarad, fizikailag. Lélekben viszont újra a Széchenyi térre repítjük a Szeged365.hu olvasóit, május 15-24. között, 10 napon át ismert szegediekkel és a rendezvény kedvenc borászaival elevenítjük fel a legromantikusabb vagy éppen legőrültebb borfeszt-élményeiket, nomeg startol a Csakazértis Borfeszt játékunk, rengeteg mennyei nedűvel! Isten éltessen Szeged!

A Frittmann névvel fémjelzett borokat családi vállalkozásban, Soltvadkerten készítik. Az ország legnagyobb borvidékén már a jelenlegi tulajdonos, Frittmann János nagyszülei, szülei, testvére, sőt ma már a gyermekei is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoznak.

Fotó: frittmann.hu

Frittmann János az első olyan alföldi borász, aki elsőként kapta meg az „Év Bortermelője” megtisztelő címet 2007-ben, amely komoly áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében. Nem hiába az egyik legkiemelkedőbb alakja a Szegedi Borfesztiválnak. Évente 700 000 palack bort gyártanak és kínálatuk több, mint 25 féle bort tartalmaz.

Frittmann Borásza hivatalos Facebook oldala

Sz365: Milyen szerepet tölt be az Önök életében Szeged?

FJ.: Negyven éve termelünk borokat, a minőség az életfilozófiánk. Szeged pedig ehhez nagyban hozzájárult az elmúlt évtizedekben, ezért meghatározó szereppel bír a számunkra, ugyanis ott kezdtük el a borforgalmazást a nyolcvanas években. Ennek köszönhetően aztán több üzleti és baráti kapcsolatra tettünk szert a városban, amelyek azóta is élnek, sőt évről-évre bővülnek.

Sz365: Mitől vált az Ön számára különlegessé ez a hely?

FJ.: Természetesen a már említett kapcsolatoktól, illetve az eseményektől, amelyeken rendszerint mi is részt vettünk. Ezek közül a legkiemelkedőbb és meghatározóbb a Szegedi Borfesztivál és az ősszel megrendezett Bortér. Kijelenthetem, az elmúlt éveknek köszönhetően Szeged lett a magyar Borfesztiválok fővárosa. Tapasztalataim és véleményem szerint még a budapestit is megelőzi, ami persze ettől függetlenül még magasan kiemelkedik a sorból. A Szegedi Borfesztivál azonban sokkal inkább látogatottabb és sokrétűbb, tartalomban és kínálatban is. Ez az a fesztivál, ahol minden korosztály megtalálja a maga helyét és, ami a számunkra külön öröm, hogy nem csak az idősebb látogatók, hanem a fiatalabbak is érdeklődnek a borkészítés tudománya iránt.

Frittmann Borászat hivatalos Facebook oldala

Sz365: Abban az esetben, ha ki kellene emelnie a legszebb emlékét és/vagy élményét az adott eseményről, mi lenne az?

FJ.: Had emeljek ki rögtön kettőt! Az egyik és legfontosabb, hogy a Szegedi Borfesztivál keretén belül kínáltuk először azt a rosét, ami aztán meghozta számunkra az országos sikert. A másik pedig, hogy a borfesztiválnak köszönhetően megalakult Szegeden a Frittmann Borbaráti Kör, aminek magam is tiszteletbeli tagja vagyok. És ez végtelenül megtisztelő a számomra.

Sz365: Mekkora borfogyasztók a szegediek?

FJ.: Kijelenthetjük, hogy az elmúlt években átalakult a borfogyasztás és egy komoly kultúra formálódott ennek kapcsán a Napfény Városában.

Sz365: Mi a legfőbb céljuk?

FJ.: A célunk, hogy a térség kiemelt minőségű, legjobb szőlőfajtáiból állítsuk elő borainkat. A fehér és rosé borok nagy része reduktív technológiával készül, aminek következtében gyümölcsösek és üdék. Az ezerjónk készül fahordós változatban is. Ez a régi magyar szőlőfajta városunk fő fajtája, zászlós bora. A Cserszegi Fűszeres és Irsai Olivér, Generosa egyre népszerűbb hungaricum fajták, mindkettőnek finom muskotályos illata és íze van. Kiemelkedő évjáratokban készítünk késői szüretelésű desszertbort is ezerjóból és cserszegi fűszeresből. Választékunkban megtalálhatók a világfajták is, mint például a Sauvignon Blanc, Rajna Rizling, Cabernet Sauvignon-Franc, Merlot. Kékfrankos Rosénkra jellemző a fehér borok üdesége és a vörösborok fűszerezettsége, amihez enyhe szénsavasság párosul, de cuvée rosénkat is könnyedség, gyümölcsösség jellemzi. A vörösborok hagyományos és a korszerű technológia ötvözésével, fahordós és barrique hordós érleléssel készülnek. Magas humusztartalmú termőterületekről szüreteljük a Kékfrankost, Merlot, Cabernet Sauvignont. Annak pedig mindig nagyon örülünk, ha boraink kiemelkedő eredményeket érnek el a hazai és külföldi borversenyeken.

Fotó: frittmann.hu

Sz365: És végül, mit üzenne a szegedieknek a jelenlegi helyzetben?

FJ.: Jó egészséget és kitartást kívánok nekik. Remélem, hogy az őszi Bortéren már találkozhatunk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb