Közélet

Hétfőtől újrakezdi a betegellátást a szegedi Szemészeti Klinika is (frissítve)

A Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának tájékoztatója alapján a járványügyi helyzet kedvező változásai miatt a járó- és fekvőbeteg ellátásban komoly változások lesznek jövő hét hétfőtől.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott Eljárásrend alapján, a járványügyi helyzet kedvező változása miatt a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikáján a járó- és fekvőbeteg ellátás kiterjesztését a meghatározott szakmai alapelvek és az előírt betegellátási szabályok alapján, a szigorú higiénés rendszabályok betartása mellett az alábbiak szerint tervezik megkezdeni:

  • A járóbeteg ellátásban 2020. május 25. előtt kért vizsgálati időpontok érvényüket vesztik, az előjegyzési rendszerből törlődnek.
  • Minden rendelésre a 2020. május 25. után adott időpontok érvényesek.
  • Ambuláns vizsgálati időpontok egyeztetése az alábbi telefonszámokon lehetséges: Felnőtt ellátás: 62/545-787; Gyermek ellátás: 62/342-063
  • A szakrendelésen – kizárólag előzetes időpontegyeztetés után – a központi előírásoknak megfelelően óránként 4 beteg vizsgálatát végzik.
  • Az előjegyzett vizsgálati időpontok betartása a betegváróban és a rendelőkben érvényes járványügyi előírások miatt elengedhetetlenül fontos. Az időben meg nem jelenő páciensek vizsgálatára csak új időpontban van lehetőség.
  • Telefonos konzultáció: A járványügyi szempontból magas kockázatú betegek és a nem sürgős esetek ellátására telefonos konzultációt biztosítanak, ahol az orvos-beteg személyes találkozás helyett, vagy azt megelőzően lehetséges a panaszok súlyosságának, a szakorvosi vizsgálat szükségességének előzetes felmérése a 62/545- 560-as telefonszámon.
Fotó: Szabó Dávid
  • A fekvőbeteg ellátás keretében a súlyos, maradandó látáskárosodás veszélyével járó szemészeti betegségek (látóideghártya leválás, szemészeti sérülések, stb.) ellátását a járványügyi helyzet alakulásától függetlenül eddig és ezek után is sürgősséggel végzik.
  • A 2020. március 16. után előjegyzett és elhalasztott, tervezett műtétek elvégzésének új időpontjáról a Klinika munkatársai telefonon értesítik pácienseinket.
  • Az egynapos sebészet keretében végezhető műtéteket a műtéti beavatkozások újraindításakor kezdetben kizárólag azon betegek esetén tudják elvégezni, akiknél a műtét befejezését követően az aznapi otthonába bocsájtás megoldható. Erre a telefonos beteg kiértesítés során minden esetben rákérdeznek.
  • Azon betegeknél, akiknél szociális, vagy egyéb általános egészségügyi okok miatt az aznapi, műtétet követő otthonukba jutás nem megoldható, a korábban előjegyzett műtéti beavatkozás a klinika fekvőbeteg ágyainak fokozatos felszabadítása után kerülhet sorra.

A járványügyi helyzet további változása esetén a fenti rendelkezések módosulhatnak.

FRISSÍTVE!

Olvasónk kérdezték Facebook kommentben és e-mailben, mi a helyzet a MÁV Rendelővel és a Szegedi Szájsebészettel, mindkét intézménynél rákérdeztünk. Elsőként a MÁV Rendelőtől kaptunk információt.

Továbbra is előre egyeztetett időpontban fogadja a betegeket a Vasútegészségügyi NK Kft. Szegedi Rendelőintézete. 

Íme a hivatalos információ:

Az elmúlt napokban már Önök is értesültek arról, hogy bizonyos egészségügyi intézmények visszatérnek a régi megszokott rendelésükhöz, természetesen betartva az előírt szabályokat. Jelenleg a Járóbeteg szakellátás – ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátás is – újraindítása azzal a feltétellel lehetséges, hogy RENDELÉSRE KIZÁRÓLAG TELEFONON, ELŐRE EGYEZTETETT IDŐPONTBAN LEHET BETEGET FOGADNI. Minden páciensünket munkatársaink fogják keresni. Az elmúlt hetekben és napokban, sms-t is küldtünk. Telefonkonzultáció alapján az orvosaink rendelkezhetnek, diagnosztika felállításáról, további teendőkről, recept felírásról, és ha szükséges személyes kezelésről. ERRŐL MINDEN ESETBEN ORVOSAINK DÖNTHETNEK. Nálunk az elmúlt hetekben is így folyt a páciensek ellátása. A fentiek miatt türelmüket kérjük, hogy tisztázódjon, milyen módon lehet teljesen biztonságosan és minden jogi szabályozásnak megfelelve újra elkezdeni a SZEMÉLYES betegellátást. Vigyázzanak Magukra!”

Szerzők: Boros Tamás, Pósa Tamara

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb